Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka städer växer? Diskussion i dag på Färgfabriken

Varför växer vissa städer och andra inte? Hur uppstår tillväxt?

Annons

Det är några av frågorna för ett halvdagsseminarium som Färgfabriken Norr arrangerar onsdag eftermiddag i sina lokaler i Östersund. Under rubriken The Butterfly Effect har man inbjudit både en filosof, en ekonom, en arkitekt och en socialantropolog.

Rubriken utgår från den poetiska bilden att en fjärilsvinges slag kan orsaka en orkan på andra sidan jordklotet om förutsättningarna råkar föreligga.

Allt är möjligt.

– För några decennier sedan var Manchester och Liverpool två jämnstora engelska städer med likartad utveckling, belägna fem mil från varandra.

– I dag är Liverpool en tynande ort med rasism och motsättningar, medan Manchester präglas av stark tillväxt, säger Lars Bolin, Färgfabrikens starke man i Östersund.

Har du något svar på vad som orsakat den förändringen?

– Man kan notera att Manchester varit öppet för nya influenser, välkomnat invandrare och tagit tillvara det nya, medan man slutit sig i Liverpool.

Finske filosofen Joel Backström kommer att reflektera över dessa frågor, liksom ekonomen Lars Strannegård, som diskuterar hur idéer får fäste, och vad som är kreativa ekonomier.

Arkitekten Anke Hagerman diskuterar krympande städer och forskningen kring detta. Socialantropologen Viktoria Walldin resonerar kring hur man skapar städer som folk vill bo kvar i och flytta till, om små städers fördelar i framtiden.

Seminariet är gratis och väntas pågå klockan 13–17.

Mer läsning

Annons