Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturarbete i tiden

Är en Ica-butik kombinerad med bibliotek glesbygds-kulturens framtid? Detta och mycket annat tas upp under årets upplaga av semiariet ”Kultur kan göra skillnad” som pågår i dag och i morgon. Arrangemanget ser även ut att kunna bli en återkommande nationell angelägenhet.

Annons

Förra året arrangerades den stora kulturkonferensen "Kultur kan göra skillnad" i Bräcke. Det blev en succé som visade på både behov och intresse av en fortsättning. Tack vare detta har initiativtagaren Hela Sverige ska leva uttryckt en vilja att etablera konferensen som en återkommande angelägenhet.

Att riksorganisationen visar detta intresse bedömer projektledaren Inger Kraft Etzler som ett betyg på konferensens betydelse.

– Nu tar vi det hela ett steg vidare, för att ta detta kulturnätverksembryo in i framtiden, säger Inger.

Detta uppnås genom att dels just göra konferensen till återkommande. På så vis kan många lättare lära sig av varandras framsteg och misslyckanden.

– Det är lite som lyfts fram nationellt, och därför ser man inte varandras arbete, säger Inger.

Hon ser kulturen som en tillväxtfaktor och viktig för en befolkningsökning:

– Man måste vilja bo på en plats. Kulturen måste börja räknas tillsammans med vård, skola och omsorg.

Bräcke kommun anordnade förra årets välbesökta arrangemang tillsammans med bland andra Hela Sverige ska leva, Tillväxtverket och Länskulturen.

Tanken är nu att arrangemanget ska genomföras vartannat år. Vilken kommun som ska stå som värd för nästa upplaga är ännu inte klart.

På plats i Bräcke finns i dagarna bland annat representanter från Folkets hus & parker, Landsbygdsriksdagen och Riksteatern. Rent deltagarmässigt är årets upplaga ungefär en tredjedel så stor jämtfört med förra året.

– Det kommer att finnas mer tid till resonemang mellan deltagare i år, och idéerna ska dokumenteras och föras vidare till Landsbygdsriksdagen i maj – och till arrangören för 2015 års konferens, säger Inger.

Bland årets inspiratörer finns Carina Henriksson från Tornedalsteatern i Pajala, Anita K. Alexanderson från Bokdagar i Dalsland samt Jenny Svensgård från Träffpunkt Lidhult, där man kombinerat en Ica-affär med kafeteria och bibliotek.