Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturchef slår tillbaka

Patrik Byström, fritids- och kulturchef i Härjedalens kommun, svarar nu på det öppna brev som Andreas Hoffmann på Härjedalens Kulturcentrum skrev tidigare i veckan. Hoffmann anklagade kommunens kulturchefer och kulturpolitiker för inkompetens och krävde de högst ansvarigas avgång.

"Jag ifrågasätter Andreas Hoffmanns förväntningar på en offentligt anställd chefs arbetsuppgifter", skriver Patrik Byström i sitt svar.

Det öppna brevet från Härjedalens Kulturcentrum (HKC) har sin grund i ett långt och växande missnöje med hur kommunen handskas med kulturfrågor. Andreas Hoffmann, konstnärlig ledare för HKC radade upp flera exempel som han menar visar på inkompetens och drog slutsatsen att kultur- och fritidschefen Patrik Byström, förvaltningschef Gunnel Weinz och Leif Nilsson, S, ordförande i bfk-nämnden bör avgå. Det öppna brevet finns att läsa på www.tidningenharjedalen.se

I sitt svar skriver Patrik Byström att "I Sverige arbetar inte kommunala kultur- och fritidschefer sittandes på sina rum med tonvikt att skriva bidragsansökningar. Här har vi givna arbetsbeskrivningar och politiskt framtagna styrdokument att arbeta efter, och lagar att följa." Han skriver också att Härjedalens Kulturcentrum är ett föredöme när det gäller att få bidrag beviljade från annat håll men att det inte går att jämföra med de statliga bidrag en tjänsteman på kommunen söker för att öka resurserna i verksamheten. Enligt Patrik Byström är HKC den enskilda aktör i kommunen som fått mest hjälp med både tid och pengar.

Brevet finns i sin helhet att läsa på www.tidningenharjedalen.se

Efter att ha läst svaret skriver Andreas Hoffmann bland annat följande: "... det är synd att kulturchefen inte reagerar på min kritik angående utveckling av kulturskolan ... Det finns flera stödformer i Sverige och enligt min mening är det bara kulturchefens uppgift att informera politikerna om detta och kämpa på att få uppdrag för att skriva ansökningar, så att alla barn har möjligheten att delaktigt utveckla sin konstnärliga potential i regelbunden form. Argumentet, att i Sverige arbetar inte kommunala kultur- och fritidschefer sittandes på sina rum med tonvikt på att skriva bidragsansökningar betyder inte att det är bra som det fungerar, men visar att precis det bromsar kommunens kulturella utveckling."

Han påpekar också att HKC byggde sin teater- och dansscen helt utan kommunala bidrag.