Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturchefen Cecilia Ekebjär: Kulturen nära dig är viktigast för oss även 2018

Jag vet, nytt år är en konstruktion, något vi människor hittat på för att försöka få ordning på saker och ting. Tiden kommer inte till ett slut för att sedan börja om igen. Men det är både nyttigt och lite trösterikt att låtsas att den ändå gör det. Att använda nyåret för att titta tillbaka, se vad som gick bra och vad som inte fungerade lika väl och använda erfarenheterna till att planera framåt.

Under året som gick har våra kulturredaktörer speglat, tolkat och granskat den kultur som finns i just ditt närområde. Livesänt konserter, recenserat lokala teaterföreställningar, intervjuat debutanter, ställt ansvariga kulturpolitiker till svars och guidat till den konst som visas runt om i länen.

Vi har också gjort större satsningar där vi belyst demokrati- och bildningsfrågor ur olika perspektiv, litet oväntat kanske satt bilen i en kulturkontext, gett er långläsningar och bjudit in till en skrivarskola och novelltävling som resulterade i e-böcker med läsarnas egna berättelser.

Och det uppskattas av er som tar del av vår journalistik. Tack för engagemang, många brev och samtal, givande diskussioner, beröm, en del skäll, tips och konstruktiv kritik.

Året som ligger framför oss ska vi fortsätta att fokusera på det som ligger nära dig. Det som berör dig i din region och kommun.

Men det finns också frågor som är gemensamma, som löser upp gränsdragningar, som handlar om att genom kulturen försöka tolka och förstå vår samtid, hur den utvecklar oss och påverkar vår framtid men också hur den har format vår syn på historien.

Frågor som i grunden handlar om vad det är att vara människa.

Kanske ställs det på sin spets valåret 2018. Vilket samhälle lever vi i – och hur vill vi att det ska vara? Och vilken roll spelar kulturen där?

Det är frågor som vi kommer att söka svar på.

Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om vår kulturjournalistik och vad du vill läsa mer om 2018.

Gott nytt år!

Läs mer: Bokspaning: Kristian Ekenberg om vårens böcker.

Läs mer: Kristian Lundberg om småförlagen som räddar poesin.

Läs mer: Kom ihåg handens arbete om du vill utveckla hjärnan.