Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturchefen om Plus: "Kulturen behöver röststarka megafoner"

Kulturen, med alla dess uttryck, är den som iakttar och ställer obekväma frågor, som registrerar och pekar på maktens tillkortakommanden, som varnar när samhällen förskjuts och berättar var sprickorna finns. Samhällen utan kultur blir stela, syrefattiga och skapar rädsla.

Kulturen ger insikter som förändrar och skapar engagemang. Det skenbart enkla och ytliga blir komplext och mångbottnat.

Med jämna mellanrum vaknar diskussionen om hur mycket pengar kulturen kostar, vad den bidrar med ekonomiskt och vilken effekt den har på andra områden.

Så får du tillgång till Plus på dt.se - och ett 40-tal andra sajter

Men kulturen ska inte räknas i nytta – för folkhälsans, turismens eller ekonomins skull. Konsten är sig själv nog, den ska vara fri att ta vägen dit den vill utan kravuppfyllelse från andra näringar. Vi måste våga tro på människans förmåga att skapa fritt – utan anspråk på återbetalning i förutbestämda kolumner.

Det är då vi kan överraskas, som nya världar kan öppna sig och vi kan se saker från ett perspektiv vi inte upplevt förut.

► Utgivaren: Ett plus för dig och mig.

Jag hoppas att våra kultursidor ska kunna förmedla något av allt detta. Aha-upplevelserna, vinkeln som riktar om perspektivet, speglingen som kanske får din självbild att gunga.

Vi ska också ge nyheterna, underhållningen, uppföljningenoch recensionerna. Med den förändrade kulturpolitiken har mer makt flyttat ut i regionerna, det gör att den lokala journalistiken behövs mer än någonsin.

Så får du tillgång till Plus på dt.se - och ett 40-tal andra sajter

Men för att vi ska kunna göra det jobbet så behövs ni.

Våra tidningar har fler läsare än vi tidigare haft. Det visar att det finns ett behov av den lokala journalistiken, den lokala kulturen, kraften i de berättelser som är unika för vårt område. Era berättelser.

Samtidigt är det färre som betalar, och det är en ekvation som inte kommer att hålla i längden. Papperstidningens upplaga sjunker samtidigt som den lokala journalistiken på våra olika digitala plattformar blir allt viktigare. Vi har inte råd att ge bort det gratis.

Den nya plusmärkningen på våra sajter står för unik lokaljournalistik och ett innehåll som vi är ensamma om. Det kan vara större reportage, relevanta artiklar, exklusiva intervjuer eller granskningar – alltid med en tydlig lokal koppling.

En hel del kommer fortfarande att vara öppet – debatt och vissa krönikor till exempel.

Kulturen i vår region behöver starka röster som står upp för kulturens särskilda värden, kulturjournalister som ser och upplever, som kan fördjupa förståelsen och föra berättelserna vidare. Var med och gör det möjligt.

Allt fler tidningar börjar med plus-tjänster på nätet: "Glada att Mittmedia hoppar på tåget"

Vill du redan nu ta del av allt plusmärkt innehåll på vår sajt och via vår nyhetsapp, teckna vårt nyhetspaket Plus för endast 1 kr första månaden.

Så får du tillgång till Plus på dt.se - och ett 40-tal andra sajter