Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturchefen positiv till audition

Kulturchefen i Åre kommun tycker att det är rättvist att låta elever gå på audition för att få komma in på vissa av kulturskolans kurser.

I flera artiklar har ÖP skrivit om hur kulturskolan i Åre kommun använder sig av så kallade audition för att ta ut elever till vissa kurser. Det här har skett vid minst tre tillfällen. På dessa uttagningar väljer lärare ut elever till kulturskolan. Den senaste gången det hände var när kommunen skulle välja ut elever till kursen Fame. Barn från tio år och uppåt fick sjunga och dansa inför lärarna som sedan bestämde om de fick vara med eller inte.

I en motion till kommunstyrelsen har tre socialdemokrater krävt att den här metoden med gallring omedelbart tas bort. Det skriver att föräldrar berättat om hur deras barn ansökt men sen inte vågat gå för att bli bedömd och se om man duger. Motionsskrivarna anser att den skattefinansierade kulturskolan borde vara en plats som är välkomnande och öppen för alla.

På nästa kommunstyrelsesammanträde ska motionen besvaras. Kulturchefen Berit Lind har i en tjänsteskrivelse skrivit om hur hon ser på intagningsförfarandet. Här påpekar hon att det inte finns mer rättvis form att välja ut elever än just audition. Om man lottar ut elever till vissa kurser skulle det bli för ojämn fördelning när det gäller elevernas erfarenhet vilket skulle störa gruppens sammansättning.