Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturdebatt: Ganmans krönika är ett hån och vi kräver en genuin ursäkt

Måndag 6 oktober publicerade ÖP krönikan "En stilla gayflirt på Jula" där Jens Ganman ger sig ut i machomiljöer med målade naglar.

Efter att ha tagit ett stadigt avstånd från HBTQ-aktivism så påstår han sig göra detta så kallade "experiment" i antihomofobins namn. 

Ganman verkar tro sig göra HBTQ-samhället en tjänst genom att som heterosexuell man klä sig i en sterotypt normöverskridande könsroll och sedan tro sig kunna sätta sig in i förtrycket som HBTQ-personer dagligen utstår. Han kunde inte ha mer fel.

Vi är otroligt kritiska till konceptet att "klä ut sig" som Jens tagit sig för. Att på något sätt tro att målade naglar och en frenetisk sexfixering skulle vara synonymt med en sexuell läggning är helt befängt.

Han verkar också ha fått för sig att han kommer få någon slags rättfärdigad bild av hur homo- och transfobin ser ut och vilka skepnader de tar genom just denna förlöjligande nidbild av HBTQ-personer. Men…

Jens Ganman kommer aldrig förstå hur det känns att behöva komma ut varje dag, till varenda människa han träffar.

Jens Ganman kommer aldrig förstå hur det känns att få skällsord inristade i sin bil.

Jens Ganman kommer aldrig förstå hur det känns att bli misshandlad på grund av vems hand man håller på gatan.

Jens Ganman kommer aldrig förstå hur det känns att inte känna tillhörighet i könet man tilldelats vid födseln.

Jens Ganman kommer aldrig förstå hur det känns att få dödshot i brevlådan om att behöva lämna sin by bara för att man är gift med en människa av samma kön.

Jens Ganman kommer aldrig förstå hur det känns att inte få lämna livsviktigt blod på samma villkor som heterosexuella människor bara för att man skulle kunna vara en potentiell HIV-risk.

Det är oerhört problematiskt och naivt att, i stil med Blackface-kulturen, klä ut sig till en stereotypisk karikatyr av en hel folkgrupp som inte bara förminskar dem utan också avindividualiserar dessa människor totalt. Det är ett slag i magen.

Att klä ut sig är inte ett tillvägagångssätt för att spräcka hål på någon slags fördomsballong utan själva nidbilden cementerar bara de förutfattade meningarna som HBTQ-personer dagligen slåss mot. 

Som vit och heterosexuell man har Ganman även det ypperliga privilegiet att lika snabbt klä av sig förklädnaden och återgå till sin normpasserande maktposition i samhället; HBTQ-personer kan emellertid inte "klä av sig" varken läggning eller könsidentitet. 

Jens Ganmans krönika En stilla gayflört på Jula är ett hån och vi kräver en genuin ursäkt.

Linn Kårelind, Max Hällström och Hanna Ågren.

---

Läs Jens Ganmans svar här.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel