Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturen behöver plats – även i debatten

Fler borde sträva efter att spela över planhalvorna. Det behöver inte vara en grundmurad motsättning mellan sport och kultur, som det gärna blir när man i slutänden krigar om samma plånbok.

Precis som det inte räcker för en elitsatsande skidåkare att träna bara ena benets muskler, duger det inte för regionens enda stad att bara tänka på sport. Bäst går det rimligtvis om båda benen används. Om både kultur och idrott främjas, då kan Östersund och länet lyfta högre och bli uthålligare.

Det känns som arenafrågan har gnissats hur länge som helst, utan att mynna ut i några tillfredsställande svar. Det har dividerats om placering om och om igen. Om verksamhet och kostnader. Naturligtvis. Som under alla omständigheter blir höga.

Fridlysta orkidéer har till och med rymts i diskussionerna, men för kulturen har det inte funnits någon egentlig plats. Det är synd. Potential har gått till spillo, intressen och kunskaper har förbisetts.

Fyra av länets kulturpersonligheter har i veckan smällt av ett ”startskott” för att belysa det utelämnade kulturperspektivet i arenadebatten. Det är nyttigt och välkommet. I maj arrangeras en stödgala för ett framtida kulturhus.

Den symboliska grundplåt som ska samlas ihop då lär ha mindre betydelse än att kulturen äntligen formerat sig och uttryckt en tydlig åsikt. Det gäller att ta plats – där är idrotten hästlängder före.

Redan har uppropet väckt känslor, förhoppningsvis mest positiva, och därtill fått stöd från kanske lite oväntat håll. Daniel Kindberg är först ut att deklarera sig villig att både privat och som företagare sponsra en förstudie om ett kulturhus. Motivet lär vara att all tillväxt är bra för Östersund.

Fler borde sträva efter att spela över planhalvorna. Det behöver inte vara en grundmurad motsättning mellan sport och kultur, som det gärna blir när man i slutänden krigar om samma plånbok. Men poängen är att om man samarbetar – då kan det bli mer innehåll i den där tunna plånboken.

Hittills har utvecklingsplanerna i Vinterstaden blivit alltför enögda. Anläggningarna för idrottslig utövning är förvisso undermåliga, men de lokaler som finns för musik, konst och dans är absolut inte bättre. De fungerar varken sett till akustik eller publik.

Använd sporthallarna då, invänder någon. Men då har man nog inte insett att den musikaliska bredden i utbud och efterfrågan spänner över mer än den reportoar som kan dras av i en ljuddämpad gympasal.

Det handlar inte ytterst om rättvisa eller fördelningspolitik – det är främst en fråga om att hitta bästa tänkbara vägar till långsiktig utveckling. Då måste kultur såväl som idrott och näringsliv ges utrymme att dra Östersund i kapp med andra Norrlandsstäder.