Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturen blomstrar i kristider

på tusentals osålda bilar. Alla silverfärgade, perfekt parkerade i ett symmetriskt mönster. Det ser nästan ut som ett konstverk.

Finanskrisen i ett nötskal, bilarna blir inte sålda. När jobben sägs upp, lönerna sänks och framtiden börjar te sig oviss är det vissa saker folk drar ner på först: Att köpa ny bil. Inte så konstigt kanske, har man en skrutt som fungerar kanske det är lika bra att köra den till des bryter ihop eller krisen passerat.

Det intressanta är att det finns vissa områden där krisen inte verkar bita. Systembolaget, till exempel. Där stiger försäljningssiffrorna stadigt. Kanske inte så konstigt det heller, när pengarna sinar tar folk till spriten. Är det så man ska tolka det? Inte konstigt kanske, men tragiskt.

även i hårda tider (förutom spriten) är husdjuren. För varje år som går lägger vi ner mer och mer pengar på våra fyrbenta familjemedlemmar.

Vi skaffar fler djur och vi försäkrar dem bättre. Trots finanskris vill vi alltså inte spara in på våra husdjur. Inte så konstigt det heller kanske, när vindarna börjar blåsa hårt omkring oss behöver vi en god vän som finns där i vått och torrt. Och vi vet ju alla vem som är människans bästa vän, eller hur?!

och drabbar inte bara oss här i Sverige. Kulturen får ta emot hårda smällar runt omkring i världen. Framförallt i USA och England, där mycket av kulturen är sponsrad och finansierad av privata aktörer, börjar man dra åt svångremmen. Inte så konstigt kanske, man kan bara hoppas att företagen lägger sina kulturpengar på de anställdas löner och inte till chefernas bonusar.

Sverige drabbas inte lika hårt. Här är kultursponsringen inget stort fenomen och så länge teatrarna och musikskolorna får sina största bidrag från det offentliga så kan det fungera även i kristider. Nu står vi i och för sig i en situation där Jämtlands läns landsting ska spara 177 miljoner kronor på två år och då får även kultursidan smaka av sparkniven. Men faktiskt finns det undersökningar som visar att kulturen blomstrar i kristider.

Inte så konstigt, när det ser mörkt ut behöver man positiva saker i tillvaron att se fram emot.

här på vårkanten. De konserter som varit hittills, bland annat med Laleh, Hello Saferide och Anna Ternheim, har varit utsålda. Trots alla varsel. Filmen ”Män som hatar kvinnor” slog rekord premiärhelgen för ett par veckor sedan och sågs av 350 000 personer på bio.

Det finns alltså glimtar av solsken även i de mörkaste timmarna, bara man vill se dem. Vi skiter i att köpa den nya bilen men en konsert ska vi banne mig kunna unna oss.

Och aldrig bör man underskatta de ideella krafter som finns där ute. Bygdespelen kan nog överleva utan bidrag från landstiget, bara bygden själv vill det.

Om allt annat skiter sig kan vi i alla fall förhoppningsvis se fram emot en härlig konsert- och teaterhöst.