Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturen drabbas hårt av Landstingets sparförslag

Frösö Målarskola i Mörsil kan tvingas stänga om landstingets sparförslag blir verklighet.

Och det allmänna sjukhusbiblioteket läggs ned.

– Landstingets bidrag står för 90 procent av våra intäkter. Såklart det blir väldigt tufft om det här går igenom. Det är mitt livsverk, säger Rolf Kjellberg som ensam driver Frösö Målarskola sedan 1986.

tiotalet elever som träffas ett par gånger i veckan och får undervisning i allt från teckning till oljemålning.

Verksamheten som ursprungligen drevs på Frösön har hotats av sparkrav tidigare, men då klarat sig. Men nu tycks rullgardinen vara på väg ned:

– Jag försöker lära ut måleriets grunder till eleverna. Målet är förstås att alla ska bli lika bra som Rembrandt och vi ser alltid tydlig utveckling av deras färdigheter, säger han.

– Jag slänger inte in handuken, men så här direkt vet jag inte hur vi ska kunna få verksamheten att fungera från nästa år.

Rolf Kjellberg fick för några dagar sedan information om att kraftiga besparingar var att vänta:

– Det är ju eleverna som drabbas. Själv har jag kunnat ta ut kanske två månadslöner per år, så för mig har det inte varit någon lysande affär. Men jag gillar ju jobbet.

besparingen inom kultursektorn blir enligt förslaget att sjukhusbiblioteket läggs ned, där sparar man bort 2,1 miljoner och 2,8 tjänster försvinner.

– Ganska få patienter lånar böcker där. Dessutom hoppas vi kunna bygga upp ett mer specialiserat läkarbibliotek till den läkarutbildning som förhoppningsvis hamnar i stan, säger länskulturens chef Ingrid Printz.

Hon berättar att sparbetingen varit tio procent och att kulturen nu klarar sig strax under den nivån:

– Självklart är det svårt att ta bort verksamhet, men vi kan ändå gå rakryggade ur den här processen, säger hon.

genom att landstingets stöd till bygdespel dras in.

genom slopade arbetsmarknadsåtgärder, där arbetslösa kulturarbetare kunnat få småjobb.

Riksteaterns produktioner minskas med 300 000 till 545 000 kronor.

”Kultur i vården” (som vi berättar om på förra uppslaget) dras in helt i samband med pensionering.

minskas med 650 000 varav 300 000 mindre till ungdomsorganisationer, politiska ungdomsförbund berörs dock inte.

Förslagen kommer nu att behandlas i landstingsstyrelsen den 1 april och av landstingsmötet senare i april.

, som producerar musik och teater för turné i länet, drabbas också när landstinget måste spara. En stor del av Estrad Norrs medel finansieras nämligen av landstinget och drabbas när Länskulturen måste dra ner kostnaderna med cirka en miljon kronor.

spara drygt 200 000 kronor, nästa år kan man behöva spara ännu mer.

– Men vi har inte sett slutet på det här, det kommer att förvärras och bli mer om inte konjunkturen vänder, säger Gustav Kling, scenkonstchef på Estrad Norr.

I första hand kommer Estrad Norr spara genom att dra ner på personal. Organisationen är redan slimmad, menar Gustav Kling.

– Vi har det bra på så sätt, vi har inte så mycket personal. Vi jobbar mycket med frilansare och kan förhoppningsvis i det första skedet slippa avskeda personal.

, som bland annat innehåller några spelningar inom äldrevården, kommer att stå fast. Det är först i andra hand, beroende på hur konjunkturen utvecklas, som det kommer dras ner på produktioner.