Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturen–Sporten 5–0 (i halvtid)

/

I tisdagens ÖP skrev Jens Ganman en krönika på Kultur- och nöjessidorna med rubriken ”Idrottsmänniskor är tråkmånsar”. I krönikan ironiserade Ganman om skillnaden i mediebevakningen mellan kultur och sport och om de fördomar som idrottsmänniskor har om ”kulturmuppar” och vice versa.
När det gäller kommentarerna på OP.se leder just nu Kulturen över Sporten på poäng.
Vill du hyfsa siffrorna eller utöka ledningen? Debattera på www.op.se eller skriv till asikter@op.se

Annons

Min brorsa håller på med hocki. Han e jättetråkig. De e bara de han tänker på, så ja håller me. Jag håller på me dans & de e jättekul. Hockispelare e bara svettia.

, du behövs i Östersunds media som för övrigt är fullständigt idrottstokiga. Vore det bara att idrottare är tråkiga vore det okej. Men aggressiviteten det är det stora bekymret.

Som du skriver ”ställer er upp och vrålar rakt ut” Det är högtid att förbjuda sport och idrott.

Antagligen får vi bygga behandlingshem till sportfånarna. Våldet kommer att minska drastiskt i samhället och vi får fred på jorden. Låt oss kunna leka med bollar utan att tävla.

med! Folk som idrottar tänker inte på annat, de lägger all tid på det och verkar inte bry sig om så mycket annat. Verklighetsflykt skulle jag många gånger vilja kalla idrottandet. Dessutom ger det skador både via överansträngning och dopning, det kan till och med vara dödligt! Så... avglorifiera idrott! Det har jag tyckt länge...

Dock glömmer du det groteska med idrottens svans. Låt oss använda Ganmans retoriska grepp även för den ...Dansbanden Scotts och Larz-Kristerz skall spela på Folkets hus, polisen tvingas mobilisera personal från hela landet då kravaller mellan de två bandens ”firmor” väntas. Dessbättre blir det inget mer än krossade skyltfönster då Scotts fans bussades iväg med inhyrda bussar.

Violinisten XX måste akut föras till sjukhus med skador på en armbåge. Krigsrubriker i landets medier ”Är karriären över nu XX?” Dock tas XX om hand av en av landets bästa armbågsspecialister, vårdköer till trots..

Var fjärde år samlas internationella utövare av balett, opera samt klassisk musik för ett stort klassiskt event. Tv-bolag betalar överpriser för sändningsrätt, allt från chips till tv-apparater säljs med detta event som argument, Tv-tablåer läggs om, sjukskrivningar samt pappadagar stiger i höjden under tiden eventet varar.

Vägkrog i Hjo sönderslagen av konstfans på väg till vernissage i Göteborg.

talare. Idrotten stjäl enorma resurser i samhällsdebatten. Visst, idrott är bra på många sätt. Idrotten räddar årligen många ungdomar från ett liv i exempelvis kriminalitet (men det kanske kulturen gör också?). Det intressanta är väl att ”vi” alla är så fascinerade av vad exempelvis Kalla, Zlatan, Peja med flera har att säga. Trots att de aldrig säger något.

Allt är så tillrättalagt. Hundra reportrar väntar andäktigt på att Henke Larsson ska stå och gnälla fram sitt sedvanliga: ”Njaäääee... men bollen stodsade inte får väg...”

Alternativt ”Njäääeeee... men i dag hade vi marginalerna på vår sida.”

Det blir ju parodi till slut. Enorma redaktionella resurser som läggs på... vad?

Mental istid sjöng Ebba Grön om redan i början på 80-talet.

Mer läsning

Annons