Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturfesten i Umeå hedrande för Yran...

Helgen 31 januari–2 februari invigs kulturhuvudstadsåret 2014 officiellt i Umeå.

Det planeras en rad olika aktiviteter. Det mesta handlar om ljus och eld.

Man ska ljussätta staden, bjuda på konst av snö, is, ljus och eld och lyfta fram olika ord i ljus med mera. Känner ni igen konceptet?

Det är precis det som Vinterfestivalen i Östersund har bjudit på.

Den festival som våra kommunpolitiker har bestämt sig för att inte genomföra våren 2014 som det var tänkt.

Vinterfestivalens tankar och idéer är lätta att återfinna om man går in på Kulturhuvudstaden Umeås hemsida "umea2014.se".

Inte nog med likheterna i programmet. En av de delar som ingår i kulturhuvudstaden är döpt till "City Of Winter", eller som vi skulle uttrycka det - "Vinterstaden".

De andra delarna är "Burning Snow", "Lit City", "Soundscapes", "Umeå Today", "Words needed" och "Sápmi Today". I alla delarna finns inslag som vi kan känna igen från de senaste vinterfestivalerna.

För Storsjöyran och de andra som var med och gjorde Vinterfestivalen till ett så lyckat koncept måste det kännas fint att se Umeås program.

Ett slags erkännande i efterhand.

Men samtidigt måste det vara surt att det koncept som varit så lyckat och så populärt hos många inte får fortsätta.

En inställd festival är absolut ingen festival. Och en inställd festival brukar vara väldigt svår att dra igång igen.

Vi i Östersund får väl bara titta på eller åka till Umeå och fira.

Den del av Umeås invigningsprogram som kommer till Östersund är att Estrad Norr tar hit den norska samiska storstjärnan Mari Boine med hennes band och Norrbotten Big Band. En konsert som Estrad Norr låter den ideella musikföreningen Klubb Sam ordna på Gamla Teatern onsdag 5 februari.

Mari Boine är värd all uppmärksamhet och det är så kul att hon äntligen få komma till Östersund. Hon är den nordiska världsmusikens främsta företrädare och hon har aldrig varit här.

Tyvärr leder den Estrad Norr-finansierade konserten till att en annan lokal arrangör, som inte får pengar från Estrad Norr, avblåser sin planerade konsert med den svenska samiska sångerskan Sophia Jannok.

Sophia som dessutom bor i kulturhuvudstaden Umeå. Det är en tråkig konsekvens, men jag kan absolut förstå att man inte törs satsa privata pengar på en konsert med en stor samisk sångerska när det samma säsong blir en offentligt finansierad konsert med en annan stor samisk sångerska.

Jag hoppas att Sophia, som gav 2013 års bästa konsert i Östersund när hon var på Storsjöyran, kommer tillbaka en annan gång.

Fotbollssverige har häpnat över ÖFK:s avtal med Libyen.

Men den som ser till ÖFK:s ledarstab kan lätt förstå varför Libyen väljer ÖFK. Få andra fotbollsklubbar har en ledarstab med den erfarenhet av utbildning i fotboll på hög nivå som ÖFK har. Libyen-avtalet gjorde också att uppmärksamheten för den andra satsningen som ÖFK avslöjade inte blev lika stor.

ÖFK presenterade sin Kulturakademi för ett år sedan. Man har redan hunnit med en scenföreställning, i april kommer en bok med texter av spelarna och i augusti i år ska det bli konstutställning.

Till dess ska konstnärinnan Kajsa-Tuva Werner ha konstkurser med spelarna och de ska även passa på att gå på konstutställningar när de är ute och reser till matcher.

Allt är imponerande genomtänkt och Kajsa-Tuva, som har haft många konstkurser i sin verksamhet på Jamtli, är säkert rätt person att inspirera.

Jag är verkligen imponerad av detta nytänkande. Men att stimulera hjärnans båda halvor och inte bara satsa på fysiken skapar säkert bättre fotbollsspelare.

ÖFK:s mycket lyckade första säsong i den näst högsta fotbollsserien visar också att satsningen på kultur inte var fel, trots att både lokala och nationella så kallade fotbollsexperter sågade tankarna och hävdade att det skapade oro och tappat fokus på fotbollen.

Att ÖFK också får mycket uppmärksamhet för sina olika satsningar är inte heller fel. Uppmärksamhet lockar sponsorer och sponsorer är livsnödvändiga i dagens fotboll.

Jag ser i vart fall fram emot att få gå och se utställningen i augusti. Däremot hoppas jag att det inte blir så många tavlor på fotbollsplanen.

Apropå kulturhuvudstaden Umeå så ingår givetvis konst i satsningen.

"8 x konst" är satsningen döpt till utifrån de åtta samiska årstiderna. Satsningen inkluderar det mesta från en gigantisk klädnypa till skyddande barnvagnar. Det är allt från permanenta utställningar till tillfälliga framföranden.

"Skin 4" är den stora klädnypan döpt till. Den nio meter höga skulpturen har skapats av den turkiska konstnären Mehmet Ali Uysal och återfinns vid älven i närheten av det nya konstnärligt Campus.

Och en annan vardagstingest, barnvagnen, står i centrum för den långvariga installation och performance som är döpt till "Convoy". Växande grönt gräs och barnvagnen symboliserar så mycket som det är tanken ska lyftas fram.

Ja, och Umeås busstorg Vasaplan ska bli social trädgård, konstnärer ska fara runt i pimpad husvagn, det ska bli överraskande street art och mycket annat.

Allt finns givetvis inte på plats hela tiden och inte från start. Men "8 x konst" ska följa Umeå genom detta omvälvande år.

Förra året var Edvard Munchs stora år med jubileumsutställningar och annat som en följd av att 150 år hade passerat sedan hans födelse.

I år får vi vända oss tvärt om från väster till öster och rikta blickarna mot Finland. I augusti 2014 är det nämligen 100 år sedan Tove Jansson föddes i Helsingfors. Det är också i sommar tretton år sedan hon avled i samma stad.

Som dotter till en tecknare och en skulptör var det givet att konsten skulle ta en stor plats i Tove Janssons liv. Hon utbildade sig på Konstfack i Stockholm. Men det är ju Mumin-berättelserna och teckningarna som är det världen i första hand tänker på.

Jag hoppas att Tove Janssons konst ges utrymme under jubileumsåret. På Tammerfors museum finns originalteckningar och originaldockor. Det visas många utställningar världen runt som i Japan, England och Tyskland. Men vad jag kan se på sidan "tove100.se" så planeras ingen utställning i Sverige.

Däremot blir det en temadag på Finlandsinstitutet i vår och en tvådagarkonferens, "Tove Jansson 100 år", på Stockholms Universitet i slutet av november.

Jag hoppas på ett album eller en konsert där dagens svenska och finska artister tolkar mumin-sångerna. Det finns ju både ryska och svenska band som gjort temaalbum på Mumin-världen.

Men annars är det väl Björks temasång "The Comet Song" till den fina finska dockfilmen "Mumintrollen och kometjakten" som är närmast rockvärlden.

På lördag startar också konstvåren officiellt i Jämtland. Först ut är Elisabeth Gothe på Galleri Remi. "Här har vi en målare av rang i vår provins", skrev Leif Öhr här i ÖP om en tidigare utställning med Elisabeths måleri på Galleri Remi.