Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturskapande workshop

Under hela oktober månad pågår ett projekt där förskolebarn i Ragunda kommun får en möjlighet att möta en professionell kulturskapare.

Temat är att förvandla vanligt skräp till konst.

Annons

Det kan tyckas modigt att släppa lös ett antal förskolebarn, utrustade med var sin limpistol, på en skräphög. Men konceptet fungerar alldeles utmärkt.

– Barnen brukar vara väldigt koncentrerade och fokuserade på uppgiften, berättar konstnären Linda Petersson som håller i dagens workshop på Humlans förskola i Stugun.

Det är Länskulturen och Bildkonsten i Jämtland/Härjedalen som i år erbjuder förskolorna i Ragunda kommun att kostnadsfritt delta i projektet “Hej Konstnär".

– Vi nappade direkt när vi fick erbjudandet, säger Ann Lignell.

Hon jobbar som förskollärare och har, dagen till ära, samlat Stuguns samtliga sex kommunala förskolebarn i femårsåldern till Lindas workshop.

– Barnen gillar att skapa. Ett sådant här projekt skapar kreativitet och ger inspiration.

Det primära syftet med projektet är att ge barnen en möjlighet till dels ett spännande och roligt möte med en professionell kulturskapare men även en möjlighet till ett eget skapande under handledning av en konstnär.

Linda Petersson berättar att hennes upplägg på workshopen är inspirerat av den kontroversiella konstnären Kjartan Slettemark.

– Bara man ser hans grejer så inspireras man. Han har ett väldigt odramatiskt sätt att skapa konst på och han använder sig mycket av återvunnet material i sina verk.

Barnen använder var sin lågtempererad limpistol för att få sina konstverk att hålla ihop. Även om limpistoler är vanligt förekommande i förskoleverksamheten ställer det vissa krav på deltagarna. Konstnären Linda Petersson berättar att man har satt en åldersgräns för att få delta.

– Vi har satt en femårsgräns för att deltagarna ska klara av att hantera en limpistol.

Alla barn har sin egen skapandeprocess. Vissa rotar snabbt igenom skräphögen och sätter genast i gång med att skapa sig ett konstverk. Andra tar lite längre tid på sig och leker lite med skräpet innan man till slut hettar upp sin limpistol och börjar bygga.

– Hallå, konstnären, jag älskar båtar, ropar femårige Theo Amréus lyckligt när han finner några plastbåtar bland skräpet som Linda Petersson tagit med sig.

När Theo en och en halv timme senare summerar sin skapelse utbrister han nöjd:

– Jag gillar det. Det blev den högsta.

Efter varje workshop sätter sig Linda Petersson ner tillsammans med barnen för att summera intrycken.

– Först tog jag en tablettask som jag satte godispapper på och sen satte jag diamanter på den, berättar femåriga Karin Henriksson som hunnit göra flera olika konstverk under förmiddagen.

Karl Pettersson har en mer metodisk beskrivning av sitt verk:

– Först började jag med den, sedan den och sedan den.

Slutligen summerar Olle Sjöberg sin skapelse:

– Jag är nöjd.