Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturvecka i Gåxsjö med helt unikt program

Konst i världsklass, unik musik, framträdanden av Carl-Göran Ekerwald, Peter Lucas Erixon, Peter Mosskin, Kjell-Albin Abrahamsson, plus lokal mat och mycket annat.
Det står på programmet för Gåxsjö kulturvecka som inleds på lördag.

– Jag åker inte på musikfestivaler och liknande. Men jag har försökt sätta ihop ett program av sådant som jag själv skulle vilja åka för att se - och hoppas förstås att andra blir intresserade.

Det säger Gert Andersson i Raftsjöhöjden, getbonde, skådespelare och entusiastisk kulturutövare som tjuvstartade redan i fjol med ett endagsprogram i Gåxsjö kyrka där han visade en rad unika målningar av heta och spännandra konstnärer.

I år slår han till med ett veckolångt program av samma expansiva kaliber som Färgfabriken Norr siktade mot när den fungerade och var som hetast.

Eller vad sägs om tiotalet unika och tidigare aldrig visade verk av Cecilia Edefalk, som har svenskt rekord i dyra inrop hos Bukowskis, där en av hennes tavlor 2010 såldes för nästan sex miljoner.

Från i fjol återkommer konstnärer som Dan Wolgers och Gerts pappa Torsten. Vidare lokala namn som Anna Erlandsson, Birgit Ståhl-Nyberg och Berta Hansson.

– Vi kommer att visa videoverk där Cecilia samtalar med August Strindberg, vilket kan liknas vid Bertas dikt om de fåglar hon målade precis före sin bortgång.

I en annan programpunkt resonerar Carl-Göran Ekerwald kring mystikern Swedenborg, som i sin tur påverkade just Strindberg.

– Tanken är att det ska finnas trådar mellan de olika inslagen under veckan, där det avgörande är konstnärernas kreativa skapande som också hänger ihop med medborgarskap.

Gert hittar naturliga kontaktytor till Peter Lucas Erixon, vars framträdande hänger ihop med landsarkivarien Mats Göranssons berättelse om hur norra Jämtlands koloniserades. Dessutom samtalar Bo Oscarsson och Erik Arthur Egervärn om den tidigaste jämtskan.

Ett annat spår blir lokala gastronomiska upplevelser där Bodil Cornell och Torsten Laxvik diskuterar hur matkulturen förvaltas i länet.

– Från Sapmi har vi suovas och på jämtländsk botten källarlagrad getost, båda helt unika specialiteter, säger Gert, som också är engagerad i slowfood-rörelsen.

Som om inte detta vore nog ordnar han en mindre filmfestival, det blir musik av inflyttade kompositören Robert Sadura, samt aldrig tidigare spelade kompositioner av Carl Jonas Jove Almqvist, som Mats Persson hittat arkiverade.

Fotografen Mathias Johansson diskuterar bilder och hans fru Emma Warg berättar om sin diktsamling som handlar om hur vi hanterar minnen av våra närstående.

Dessutom blir det en performance av New Yorkbaserade Madeleine Hatz samt ett 40-årsjubileum av Beppe Wolgers legendariska Dunderklumpen, där hustrun Kerstin medverkar. Ovanpå allt detta utdelas Per Stjernströms Kulturstiftelses Hedersutmärkelse

– Det känns bra att kunna erbjuda ett så här brett program mitt inne i en glesbygd som vår. Gåxsjö kyrka är fantastiskt vacker och visade sig fungera utmärkt redan i fjol. Nu kommer vi också att använda församlingsgården under veckan, berättar Gert som själv kommer att leda dagliga konstvandringar.

En entusiast av det ovanliga slaget.

Bland medarrangörerna finns Svenska kyrkan och länets konstförening, samt en rad lokala frivilliga.

Invigning lördag 19 juli 11.00, sedan följer dagliga program fram till 27 juli.

Hela programmet finns på nätet under Sinnenas väg - sinnenasvag.se - missa inte!

Läs mer om Gåxsjö:

På Gång: Monty Python och Gåxsjö-kultur i helgen

Gåxsjö kyrka förvandlas till modernistiskt konstgalleri

Folkkära artister på scen när stenbrottet i Gåxsjö firar 10 år