Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kumpanerna döms i bankomathärvan

Sex månaders fängelse och utvisning blir straffet för den mest aktive i den så kallade bankomatligan.

Hans två kumpaner döms till två månaders fängelse var. Det straffet anses verkställt eftersom männen suttit häktade sedan oktober.

De tre männen döms för att tillsammans ha manipulerat bankomater i Svenstavik, Järpen och Strömsund men också på flera andra orter i Sverige.

Männen har monterat en metallist i bankomaternas uttagslucka som förhindrat att pengar matas ut. Dubbelhäftande tejp på metallisten har gjort att sedlarna fastnat där och männen har sedan kunnat vittja bankomaten.

De har på detta sätt vid olika tillfällen kommit över mellan 100 och 1 500 kronor. Många gånger har dock bankomatkunderna upptäckt fällan och tagit bort listen. De döms därför både för stöld och för försök till stöld.

De tre dömda är två bröder och en vän till dem. Den äldre brodern har utfört de flesta av stölderna och är tidigare dömd för egendomsbrott i Sverige. Han döms därför förutom fängelsestraffet även att utvisas från Sverige och får inte återvända på fem år.

Åklagaren yrkade även på att de två andra männen skulle utvisas men tingsrätten anser att de begångna stölderna inte är tillräckliga skäl för utvisning då männen tidigare är ostraffade i Sverige.