Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kunde inte styrka att det handlade om sexualbrott

Åklagaren Åse Schoultz menar att hon inte kan styrka att det som läkaren gjorde är ett brott.

Det har kommit in tre anmälningar från tre olika kvinnor, mot läkaren, som handlar om att de blivit utsatta för sexuella övergrepp. 2008 anmäldes läkaren och det rubricerades som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. I slutet av april 2010 lades samtliga utredningar ner. I samtliga fall menade åklagaren Åse Schoultz att ”det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”.

– Jag kunde inte styrka att det som läkaren gjort var en sexuell handling. Att det fanns ett sexuellt syfte bakom det som han gjort, säger Åse Schoultz.

Hon har vänt sig till Socialstyrelsen för att få ett expertutlåtande om det som läkaren gjort. Myndigheten ifrågasätter läkaren starkt. Socialstyrelsen tycker att det i fall efter fall inte finns anledning för läkaren att utföra de undersökningar som han gjort. Och framför allt ska en läkare alltid informera om syftet med en undersökning och få patientens medgivande. Bland annat tycker inte Socialstyrelsen att det är motiverat att hålla ena handen på könet medan läkaren klämmer på benet. Det är heller inte okej att ta ett grepp om patientens bröst under en undersökning. Det är inte heller okej att dra ner underkläderna och massera låren på en patient. Och Socialstyrelsen tycker att det är anmärkningsvärt att undersökningar via ändtarm och underliv inte dokumenterats i journalen.

Dessutom skriver Socialstyrelsen att det ska finnas kvinnlig personal i rummet om en gynekologisk undersökning utförs av en manlig läkare.

Men det har inte gett åklagaren något stöd för att väcka åtal.

– För att jag ska kunna driva en brottsutredning så måste jag kunna styrka att det är ett brott. Det är en sak vad HSAN och Socialstyrelsen tycker är olämpligt och oetiskt och en annan sak vad som är ett brott enligt brottsbalken, säger Åse Schoultz.

Men kvinnorna som anmält det här har mått dåligt efter det som hänt?

– Många som anmäler sådana här saker mår dåligt. Men jag kunde inte styrka att det handlade om ett sexualbrott, säger hon.

Den utpekade läkaren hördes aldrig innan utredningen lades ner.

– Vi lyckades aldrig nå honom. Han var svår att få tag på, säger Åse Schoultz.

Hon säger att hon inte kände till att läkaren dömts för sexuella övergrepp i Norge 2009. Men Åse Schoultz menar att det inte spelar någon roll.

– Jag måste ha bevis i varje enskilt fall. Bara för att någon har gjort något förut så betyder det inte att de är skyldiga i det här fallet, säger hon.