Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kung Sture sprider glädje

Under fredagens etapp av St Olavsloppet fick tävlingen oväntat besök. Ett gäng stenåldersmän passade nämligen på att göra löparna följe.
– Ju mer vansinnigt det blir desto mer hurrarop blir det, säger Lennart Hansson i spex-laget Kung Sture.

Man märker dem direkt när man susar fram längs St Olavsloppets sträckor. De är till och med väldigt svåra att undgå, genom deras glädjespridande beteende och fantasifulla utstyrsel. Kung Sture är laget som inte har något tidsmässiga mål, utan som i stället har ett enda syfte med sitt deltagande: att ha kul.

– I dag var vi ju vilda män, eftersom vi sprang i vildmarken. Det blev ett jättebra tema, ett fruktansvärt bra tema, berättar Kung Stures lagledare Lennart Hansson.

Kung Sture har varit med och sprungit St Olavsloppet i över ett decennium och är kända för sitt spexiga framträdande och spektakulära målgångar. Syftet är att först och främst att kunna bjuda på ett gott skratt, men också att motverka en trend där det blir allt viktigare att springa fort än att ha roligt tillsammans.

– Vi försöker avdramatisera det hela och vi bryr oss inte om tiderna. Det som kommer ta död på den här stafetten är när alla bara har som mål att förbättra sig hela tiden. Vi ska bli bättre som underhållare och ha roligt helt enkelt. Det är vårt mål.

Iförda dräkter som närmast för tankarna till familjen Hedenhös passade Kung Sture på att grymta, springa i diken och i skogen samt busa på de tävlande med deras klubba.

– Vi tänkte att vi springer i skogen och hoppar fram och skrämmer folk, och slår dem lite lätt med klubban och sådär, förklarar Lennart.

Och det verkar ha varit uppskattat. Efter målgången ville alla prata med och ta kort på Lennart.

– Alla vet vilka vi är, vi får så otroligt mycket positiva reaktioner. Men det är mest svenska lag, de har det i blodet. Norrmännen är mer "konkurranse", säger Lennart.

Under den sista etappen under lördagen finns eventuellt Kungen själv, lagets sponsor Sture Johansson, på plats. Lennart Hansson lovar då en kunglig entré vid målgången. Oavsett vad som sker, så kommer Kung Sture att återvända nästa år igen.

– Det blir ett minne för livet, varje gång man åker upp.