Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungamakt, kändisskatt & en rulltrappsfri-dag

Riksdagens ledamöter har lämnat in över 2000 motioner i år. Ledarsidan har gått igenom dem åt er.

Nu har den så kallade allmänna motionsperioden i riksdagen gått ut. Det är den tid då alla ledamöter har rätt att skriva motioner i frågor de vill jobba för. Någonstans runt 2 980 stycken har kommit in, färre än förra årets 3 457. Flitigt motionerat av våra 349 riksdagsledamöter. Inte många av dessa motioner går igenom. Förra mandatperioden gick 1,6 procent av motionerna igenom och bara 0,1 procent under mandatperioden dessförinnan.

Det finns några klassiska typer. Som markera mot ett annat land-motionen. Populära sådana är exempelvis Palestina och Tibet. Två andra enkla att känna igen är lokalpatriotiska motioner och de eviga ämnena. Den förstnämnda handlar om ledamöter som motionerar om att just deras hemort ska få ökade statliga infrastrukturanslag. Längst går Folkpartisten Said Abdu som kort och gott döpt sin till Länge leve Dalsland. De eviga frågorna handlar om de ledamöter som år på år, med en beundransvärd envishet, motionerar om gamla frågor som givetvis aldrig kommer gå igenom. Att avskaffa monarkin är en sådan klassiker.

Utöver dessa kategorier kan ni här nedan avnjuta de mest underhållande, ovanligaste och märkligaste motionerna för i år.

Moderaten Forsell vill införa en rulltrappsfri-dag i riksdagen. Han anser tydligen inte att de vuxna människorna som sitter där och har fått ansvaret för att styra landet kan ta ansvar för sin egen kondition.

Det är kanske ingen stor överraskning att många, för att formulera det vänligt, ovanliga, motioner kommer från Sverigedemokraterna. Tre i samma kategori är ett i svensk kontext ovanligt kungavurmande. En för att höja kungafamiljens apanage, sportbilar är ju dyra nu för tiden.

En om att kungen ska ta över talmannens uppgifter vid riksdagens öppnande, oklart om han själv skulle vara så bekväm med det. Samt favoriten, att människor som kommit till Sverige och ska bli medborgare ska tvingas svära trohet till kungen för att få medborgarskap. Oklart om detta även ska gälla infödda medborgare, för säkerhetsskull borde republikanska föreningen kanske varnas.

Två från miljöpartiet motionerar om naturens rättigheter, det finns alltså av naturliga skäl inga sådana i dag. Det vill författarna ändra på och tycker riksdagen ska tillsätta en utredning med uppgift att ta fram ett förslag på hur naturens rättigheter kan integreras i svensk lagstiftning.

Både en centerpartist och moderat har motionerat om elfria zoner för elöverkänsliga. Att många människor upplever att de mår dåligt på grund av elektricitet är tragiskt. De behöver någon som lyssnar och hjälper dem att komma till botten med vad som verkligen orsakar deras ohälsa, inte att politiker fortsätter att bekräfta vanföreställningen. Man kan tycka att kritiskt tänkande och vetenskaplig metod borde vara obligatoriskt att läsa på om för våra lagstiftare.

Miljöpartiet fortsätter leverera i en motion om köpfrid, i praktiken förbud mot flera former av reklam. De vill få bestämma åt medborgarna eftersom de anser att vi stackars sinnessvaga inte klarar av att få vare sig direktreklam i brevlådan eller se annonsering i offentliga utrymmen.

Socialdemokraterna är med och tävlar i denna kategori med två motioner. En om att förbjuda utrotningshotade djur i reklam, högst oklart hur det skulle hjälpa, möjligen avser författaren att försöka få djuren att helt glömmas bort. Den andra är en förbudsmotion med Singapore-känsla, om att göra det förbjudet att slänga cigarettfimpar på marken.

Nästan roligast av alla motioner, dock av rätt anledningar denna gång, är dock kristdemokraten Aron Modigs motion om frivillig extra skatt för kändisar. Går den igenom kommer det äntligen finnas en lösning för alla tidningsredaktörer, skådespelare och Aftonbladetkrönikörer där ute som tycker om att tala om hur de minsann vill betala mer skatt. De får med denna motion en möjlighet att göra så, utan att resten av medborgarna drabbas.