Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungens medalj till Nordin och Sörell

/
  • Hedrad duo i jämtländsk tjänst. Rune Sörell, Fältjägarna och Jan Nordin, Tullus, har fått två av de tyngsta utmärkelserna inom svenskt skytte.

Lång och trogen tjänst ska belönas. Så även i svenskt skytte. Därför fick Jan Nordin, Tullus och Rune Sörell, Fältjägarna, nyligen ta emot Kungens medalj i Stockholm. Guld till Nordin, silver till Sörell.

Annons

– Det största jag varit med om inom skyttet, säger Nordin.

Utmärkelserna är två av de tyngsta som delas ut inom Frivilliga skytterörelsen, ett förbund som numera ingår i nybildade Svenska Skyttesportförbundet.

Nordin och Sörell tillhör dessutom en mycket liten skara jämtar som fått utmärkelsen. Kriterieret för att erhålla Kungens medalj är att pristagaren ska ha verkat både som aktiv och ledare i många år.

Nordin började sin bana i Ångermanland 1959. I samband med värnplikten på F4 1963, kom han in i det jämtländska skyttet och när han sedan fick civilt jobb på F4, blev han kvar i Jämtland.

Under sina 50 år i skyttefamiljen har Jan Nordin hunnit med oerhört mycket. Han har varit aktiv inom skidfältskytte, kpist och gevär, där han också tagit SM-guld i lag och figurerat i landslaget. På senare år har han varit ansvarig och biträdande landslagsledare i skidfältskytte (1983–97 respektive 97–05).

– Det är det största i karriären, det må jag säga.

Nordins tidigare största utmärkelse kom 1999, då han fick Frivilliga skytterörelsens silversköld, för övrigt blott den femte utmärkelsen i förbundets historia.

under sin karriär verkat för I5/Fältjägarna, även om han tillbringade tio år i Uppsala genom sitt jobb.

– Det har mest handlat om gevär, även om jag fuskat lite på pistol, säger Rune.

Mer läsning

Annons