Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kunglig hyllning av ebolabekämpare

Kungaparet hyllar insatserna som bland andra Läkare utan gränser gör i eboladrabbade Västafrika.
– Jag är väldigt stolt över de människor som vågar ta den risken, säger kung Carl Gustaf till TT.

I höstas, strax efter utbrottets akutfas, informerade sig kungen om läget vid ett möte med svenska aktörer. Han tog också upp katastrofhotet i sitt jultal.

På tisdagen hölls ett uppföljande möte på Stockholms slott. Kungaparet och kronprinsessan Victoria tog emot biståndsminister Isabella Lövin (MP), folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S), myndighetsrepresentanter samt hemvändande hjälparbetare från Läkare utan gränser som berättade om sitt arbete i eboladrabbade områden.

Inget klart än

Huvudbudskapet på mötet på var att krisen på intet sätt över. Medan ebolasmittan i Guinea och Liberia har bromsat in oroar utvecklingen fortfarande i delar av Sierra Leone.

– Vi kan inte andas ut förrän det sista fallet är identifierat och alla kontakter i det fallet är identifierade. Risken är annars att ebola finns kvar som en naturlig sjukdom bland befolkningen, som malaria till exempel, säger Anna Jansson som i november for till Liberias huvudstad Monrovia för att jobba som epidemiolog på Läkare utan gränsers klinik, tjänstledig från sin tjänst på landstinget i Värmland som cancersamordnare.

Insatsen i Västafrika är av de största för Läkare utan gränser med cirka 3 600 lokalanställda och 300 internationellt anställda. Under fjolåret var ett 40-tal av dem svenskar.

– Vi ska tacka den personal från bland annat Läkare utan gränser som har ställt upp. Det är alltid värst för de första som åker ner och som kanske inte riktigt vet vad som händer. De har ett kall och är fantastiskt engagerade människor, sade kungen efter mötet på Slottet.

Ministern dit

Sverige har bidragit med 560 miljoner kronor till ebolabekämpningen. Isabella Lövin planerar att nästa månad besöka Sierra Leone och Liberia för att på plats se hur arbetet fortskrider och diskutera hur Sverige kan hjälpa till att bygga upp länderna igen:

– De är inte bara drabbade av ebolan. Hela sjukvårdssystem ligger nere och dessutom har sköra länderna blivit så stigmatiserade av sjukdomen. Det gäller att få tillbaka industriella investerare och turisters förtroende, säger hon.