Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungligheterna är kvar men stripporna har dragit

En gång tummelplats för skidåkande generaler och kungligheter.
Nu är Storlien med sina 60 fasta invånare ett handelscentrum. Hit går varje vecka flera "fleskbussar" fyllda med köpsugna norrmän.
– Storlien är som en Finlandsfärja som strandat, säger hotellchefen Ronny Juhlin.
Med det syftar han på ett brett utbud med allt från konferens och dansbandskvällar till billigt shampoo, godis och hundfoder a la Ullared.
Men nu ska det handla om skidor. Också.

Storlien vid norska gränsen vilar under snöfallet. Mellandagarna 2014.

Tänka sig, en gång var det här tummelplatsen för generaler, överlärare och kungligheter. Från 1880-talet kunde järnvägen på ett smidigt sätt ta samhällstopparna från Stockholm till Storlien för rekreation, vila och lite äventyr på fjället.

Nu är den gamla kur- och sportlovsorten handelscentrum för köpstarka norrmän.

Jag googlar och känner historiens vingslag:

• Här arrangerades den första slalomtävlingen i Sverige efter att pionjären Olle Rimfors varit i österrikiska Alperna och lärt sig grunderna. Det var 1935.

• Under andra världskriget fick bara militär vistas i Storlien och 1940 hölls här topphemliga förhandlingar mellan Sverige och Nazityskland i en järnvägsvagn.

• Sedan 1933 har kungafamiljen sin sportstuga här. En present från Skid- och Friluftsfrämjandet.

Mitt i byn står gamla järnvägshotellet. I dag går det under det mer internationellt klingande Le Ski Lodge.

Jag söker Ronny Juhlin. Han är sedan drygt 30 år den som driver hotellet. Lite fördomsfullt förväntar jag mig att en kavajklädd medelålders man ska dyka upp. Men Ronny Juhlin är klädd i rutig skjorta, svarta jeans och hans yviga hår med knut i nacken har inte sett en frisör på år och dag.

Vi dricker kaffe i restaurangens eftermiddagsdunkel och Ronny berättar om planerna.

– Det är mycket på gång i Storlien. Handeln omsätter en halv miljard, med det har vi visat politikerna i Åre kommun att vi är seriösa aktörer. Nu tänker vi bygga "Det nya Storlien".

Han nämner ordet revitalisera. Återuppliva, att få fart på.

– Storlien är som en strandad Finlandsfärja. Det har varit fokus på kurs, konferens, middag och dans. Nu tänker vi koppla ihop det med skidåkningen. Vi ska skapa en bra vinterdestination med skidåkning plus det andra som vi haft tidigare.

Det nya Storlien ska byggas ihop med norska Meråker på andra sidan fjället. Ronny tänker bort gränsen.

– Till sommaren börjar vi arbetet med en lift som kommer att gå mellan Storlien och Teveldalen på norska sidan.

Det handlar om en satsning på 40 miljoner kronor där den längsta nedfarten är på nästan 3 kilometer, har en fallhöjd på 470 meter, två broar över E 14 och en toppstuga.

Ronny visar mig tobaksbutiken, och vi går över landsvägen och in i Coops gamla lokaler där det är varubutik a la Ullared med stort sortiment.

– Inte lika stort som Ullared, men samma tanke. Vi har 30 procent av allt, säger han när vi snabbt girar förbi berg av shampoo och hundfoder.

Han berättar att kundunderlaget är enormt. Varje helg är parkeringen fylld av bilar och människor som vill handla billigt. Mest norrmän förstås.

I lokalen intill finns godisbutiken. Den är fylld av storpack med dumle, dajm och snickers och allt är staplat till taket.

– Störst i mittnorden, säger Ronny.

Jag tror honom.

Storlien är så mycket. Det Storlien som har vuxit de senaste åren. Ett köpnäste och ett tag även ett syndens näste. Det senare under en kort period när Dragan Bratic startade strippklubben Mc Dragans i Storvallen någon kilometer från Storliens centrum. Efter en kort sejour har både Dragan och stripporna dragit.

Men kungligheterna är kvar. Kungen och Silvia och barnen har kvar sin röda stuga inte långt från högfjällshotellet. Där tillbringar de fortfarande sina påskar.

Vid utfarten från Storlienvägen står i dag ett väldigt köpcentrum under eftermiddagens snöfall och lyser. På parkeringen är ett stort antal norskregistrerade bilar.

Här är det i perioder väldigt stor omsättning. De så kallade "fleskbussarna" – bussar fyllda med folk från Trondheimstrakten som åker till Storlien och handlar billigt – går skytteltrafik.

Byn har 60 fasta invånare, men över 2 000 norrmän har sina stugor och boenden här.

Den gamla kurorten är kontrasternas by.