Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kunskap och kompetens är avgörande

Statistiken säger att år 2025 kommer 25 procent av befolkningen i Jämtlands län att vara 65 år eller äldre. 40 procent av dem som arbetade 2009 kommer att ha gått i pension.

Ungdomar 18–30 år flyttar ut och bland dem som stannar kvar är andelen som börjar på högskola inom 3 år för närvarande lägst i landet.

Samtidigt stagnerar befolkningsutvecklingen och länets företag investerar mindre i forskning och utveckling än företagen i någon annat län, trots att undersökningar har visat att ungdomar helst arbetar på innovativa och kreativa företag.

Så vem ska arbeta i framtidens Jämtland-Härjedalen? Vem ska försörja den åldrande befolkningen? Redan i dag måste varje yrkesarbetande försörja sig själv och en person till, och den siffran fortsätter att öka.

Vad kan vi då göra för att möta dessa utmaningar och inte bara överleva, utan också blomstra? Matchningen mellan utbildning och arbetsliv måste bli bättre. Vi måste se till att näringsliv och utbildningsanordnare för en löpande dialog kring utbildningsplanering och arbetsmarknadens behov.

Vi måste förändra attityder till utbildning och arbete. Om företagen ska kunna locka en ny generation av kompetent arbetskraft måste de visa att de är beredda att satsa på unga människor med utbildning och vilja att utvecklas.

Kunskap och kompetens måste vara vårt främsta konkurrensmedel och våra skolor ska ligga i framkant med de utbildningar de erbjuder.

På regeringens uppdrag jobbar nu regionförbundet med att skapa en kompetensplattform där det ska finnas ett stabilt underlag av statistik och analys för våra beslutsfattare att använda sig av. Annars riskerar vi att famla i blindo, såväl i näringslivet som i utbildningssystemet.

Jämtlands län behöver ditt engagemang för att säkra framtidens kompetensförsörjning. Den 4–5 november samlar därför regionförbundet länets näringsliv, utbildningsväsende, politiker och engagerade invånare för att diskutera de här frågorna, lyssna på goda exempel och inspireras. Läs mer om det på vår hemsida www.regionjamtland.se

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel