Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kunskap som kan rädda liv

Annons

Klass fem på Mörsils skola har inga vanliga lektioner den här morgonen. I stället är Cecila Agri från Röda Korset här för att ge eleverna en kurs i första hjälpen.

Det är många olika saker man får lära sig i en sådan här kurs. Det handlar om att lära sig ge mun till mun-andning, stoppa blödningar och hjälpa personer som fått något i halsen.

och metodiskt igenom alla moment. Hon visar hur man gör och sedan får eleverna testa själva.

– Knip ihop näsan. Blås ut och ta in ny luft. Och blås igen, säger hon till eleverna när de övar mun till mun-andning på övningsdockor.

för eleverna att lära sig hur man hjälper en person som fått något i halsen. 11-åriga Molly Mårtensson låtsas att hon inte kan andas, hon hostar och hostar. Cecilia Agri dunkar handen mellan Mollys skulderblad. Sedan tar hon ett grepp om bröstkorgen och trycker till. När eleverna testar det här blir det lite busigt och några elever får tåla några rejäla dunkar på ryggen. Men ingen tycks ta illa upp.

– Det var roligt att prova. Det är lätt att lära sig, säger Madelene Molander som är 12 år.

Att binda ett hårt bandage runt en handled är lite tjorvigare. Gasbindan ska bindas hårt för att stoppa blödningen samtidigt som armen ska hållas i rätt läge. Joachim Eriksson får dock snart ordning på gasbindan och det blir ett riktigt fint bandage.

frågar klassen vad man ska tänka på när någon blöder mycket svarar han så här:

– Om man skadar sig i benet så ska man höja upp det för i benet för där har man onödigt mycket blod.

Joachim Eriksson berättar att han är nöjd med kursen.

– Det är alltid bra att kunna det här om det skulle inträffa något. Jag kommer att försöka gör så gott jag kan om någon blir skadad. Om man skulle gå förbi någon skadad så skulle man få dåligt samvete, det är bättre att pröva att hjälpa, säger han.