Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kunskapslyftet ger fler jobb och framtidstro

Annons

Sverige har länge setts som en kunskapsnation, ett land som står för innovationer, nytänkande och högt kvalificerad arbetskraft.

Vårbudgeten som antogs i riksdagen, med cirka 6 500 nya utbildningsplatser följande halvår, är början på ett stort lyft för det livslånga lärandet. Fullt utbyggt blir det 2018 180 nya platser på komvux/yrkesvux i Jämtlands län.

Regeringen satsar på ett kunskapslyft som innebär fler utbildningsplatser inom universitet och högskolor, teoretiska kurser inom komvux och praktiska kurser inom yrkesvux samt folkhögskolor.

I höstbudgeten läggs även yrkeshögskolan till i satsningen.

Kunskapslyftet är centralt för regeringens jobbagenda och för att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Det ger fler möjlighet att fullfölja gymnasiet.

Arbetslösheten bland människor utan gymnasieutbildning är mer än dubbelt så hög som bland människor med gymnasial eller högre utbildning.

Men kunskapslyftet erbjuder också fler vägar för större grupper. Genom att satsa på vuxenutbildningen får även personer som redan har ett jobb eller en utbildning bättre möjligheter att kunna omskola sig till ett nytt yrke.

Att var femte rekryteringsförsök misslyckas på grund av brist på rätt kvalificerad arbetskraft, samtidigt som nästan 400 000 människor går utan arbete, är en ohållbar situation.

Insatser för att matcha utbildningar mot arbetsmarknadens behov behövs och rekryteringsgapet måste slutas. Här är yrkeshögskolan ett mycket bra verktyg.

Utbildningarna utformas tillsammans med arbetslivet och nio av tio har jobb ett år efter avslutad utbildning.

I utformningen av kunskapslyftet, med syfte att ge människor jobb och arbetslivet efterfrågad arbetskraft, är det självklart för oss att vi för en tät dialog med arbetsmarknadens parter.

Vi inledde därför samtal med såväl näringslivsrepresentanter som fackliga företrädare och Sveriges kommuner och landsting redan i höstas.

Regeringens politik syftar till att fler ska få jobb och framtidstro. Tyvärr bromsade den borgerliga oppositionen, med stöd av SD, våra satsningar på kunskapslyftet i höstas.

Genom vårbudgeten tog vi ett första steg till ett nytt kunskapslyft för Sverige.

Aida Hadzialic (S)

gymnasie- och kunskapslyftsminister

Anna-Caren Sätherberg (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel