Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kupan - en mötesplats som växer

På Kupan i Östersund sjuder det av aktivitet. Denna veckas Pröva-på-dagar hos Röda Korset i Östersund ska locka ännu fler till verksamheten.

Mötesplats Kupan har redan en mycket omfattande verksamhet. Drygt 230 personer arbetar ideellt med någon av alla de arbetsuppgifter som Röda Korset tagit på sig. Vissa delar av verksamhet sticker ut på det nationella planet. Secondhandbutiken är exempelvis den femte största i hela landet när det gäller omsättning.

– Vi har dessutom flest frivilla medarbetare av alla Röda Korset-kretsar i hela landet, säger Kerstin Magnusson, som är verksamhetsledare för den sociala verksamheten.

Många kretsar har svårt att värva frivilliga. Men inte Storsjökretsen.

– Frivilliga ringer någon eller några gånger i vecka och söker plats. Och alla är hjärtligt välkomna. Vi skulle vilja vara fler, behovet är stort även om det redan i dag är många som jobbar här på frivillig basis, säger Magnusson.

De flesta som börjar på Kupan stannar. Lennart Nilsson, som ansvarar för butiken på Kupan, menar att de flesta som slutar dör bort.

– Folk som börjar här stannar. Att jobba här ger en speciell glädje i hjärtat. Jag jobbade tidigare som elektriker på olika byggen. Där talade vi inte känslor precis, men det får man göra här. Här växer man och utvecklar sig själv som människa. Det här är det absolut roligaste jobb jag haft, säger Nilsson.

Utanför står ibland hans amerikanare, en stor Pontiac Trans Am, en bil alltså av det större slaget. Den väcker känslor hos många. Såväl positiva som negativa.

– "Jaså, är det dit pengarna går" får jag ofta höra. Men så är ju förstås inte fallet, bilen är mitt stora intresse och min hobby, förklarar han.

En av de stora fördelarna med de som arbetar på Kupan är deras stora bredd. Alla tillåts vara som de är, alla accepteras för den de är. De som jobbar på Kupan känner att de gör gott åt andra.

– Jag har hoppat mellan många arbetsplatser genom åren men aldrig stannat så länge på något jobb som här. Här är både rörigt och rörligt, men mest värme, menar Kerstin Magnusson.

För den som känner sig manad att jobba för Röda Korset krävs en hel del social kompetens.

– Att man är en medmänniska, att man har empati och kan lyssna och är fyllda 18 år. Uppåt finns ingen gräns. Den äldste som jobbat här var 99 år, minns Kerstin.

Enda problemet för Kupan är lokalen. Den idag 1300 kvadratmeter stora lokalen är inte anpassad för verksamheten. Framför allt är det butiken som behöver få större utrymme. Idag passerar dagligen mellan 300 och 600 kunder.

– Nästa år flyttar vi till större lokaler, då hoppas vi kunna dubbla antalet kunder, säger Lennart Nilsson.

Och dessutom gärna få fler frivilliga. Veckans "Pröva-på-dagar" är ett sätt att locka fler till verksamheten.