Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurt Johansson

Kurt Johansson har hastigt avlidit i en ålder av 85 år.

Kurt, son till Anna och Anton Johansson, föddes i Skurun som andra barn i en syskonskara på fem.

Familjen flyttade 1935 till Bodsjöbyn, där föräldrarna byggde ett småbrukshemman. Efter avslutad skolgång ägnade Kurt sig, tillsammans med sin far, åt skogsbruksarbete. Han jobbade även en tid på Gustavsbergs porslinsfabrik och sedan olika arbeten inom kooperationen.

Idrott var ett område som Kurt följde med stort intresse. Skidåkning och orientering var två grenar som han utövade i ungdomsåren.

Några år efter värnpliktstjänstgöringen i Kiruna var Kurt inlagd på Sollidens sanatorium i Östersund, då han insjuknat i tuberkulos. Det är svårt för oss i dag att föreställa oss hur det var att få den diagnosen, en sjukdom som det många gånger inte fanns något bot för. Kurt visade kämparglöd och efter medicinering och operationer kom han tillbaka arbetsför i livet.

1959 ingick Kurt giftermål med Ulla-Britt Hedberg från Nyhem, och tillsammans fick de två söner. Kurt blev änkeman 1984.

Större delen av sitt yrkesverksamma liv bodde Kurt med familj i Gällö. Han var också ett stort stöd till sin mamma och mormor under den tid då de på ålderns höst bodde där och behövde hjälp med vardagliga sysslor.

Under ett långt och innehållsrikt liv finns många händelser att notera. Kurt hade förmånen att träffa en ny livskamrat, Majbritt Sundberg, som han delade många gemensamma intressen med.

Efter pensioneringen flyttade Kurt med makan Majbritt till Bodsjöbyn, där de tillsammans övertog och renoverade hans föräldrahem. Här rådde stor gästfrihet, vi kände oss alltid välkomna.

Kurt blev mycket engagerad i sin hembygd och skrev flitigt många inlägg i Bodsjöbokens olika årgångar.

Ett annat projekt som han engagerade sig i med liv och lust var rollen som drängen Birk i bygdespelat Bodda. Kurt uttryckte sin glädje över att få vara med och känna gemenskapen med de övriga aktörerna. Att sedan få känna publikens stöd och uppskattning efter varje föreställning gav guldkant på hans tillvaro.

På senare år började Kurts ohälsa göra sig påmind och fastigheten i Bodsjöbyn avyttrades 2010 och makarna flyttade till Mattmar.

Kurt hade ett stort och varmt hjärta för sin familj, släktingar och vänner. Vi som hade förmånen att få stå honom nära kommer att sakna Kurt och de stunder vi fick vara tillsammans med honom.

Sista tiden fick Kurt god omvårdnad på Bergvägens äldreboende i Pilgrimstad.

Syster Eiwor Nilsson