Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvack! Redan 80 år!?

För "ankister" jorden runt är den 9 juni högtidlig. Den dagen för 80 år sedan gjorde Kalle Anka debut. Ju mer ilsken och otursförföljd, desto mer älskad.

Annons

– Det är en respektingivande ålder, säger Olof Siverbo, tidigare ordförande i Nationella ankistförbundet i Sverige (kvack) – Nafs(k) – till TT.

Kalle Anka var bara en bifigur i Walt Disney-filmen "The wise little hen" ("Den kloka hönan") som visades första gången den 9 juni 1934. Men karaktären gjorde ett starkt intryck och karriären tog snabbt fart. Först som seriestripp i amerikanska söndagstidningar, sedan dagliga strippar och slutligen förärad en egen serietidning.

– I Sverige och Skandinavien blev serietidningen väldigt populär, men upplagan har fallit mycket sedan glansdagarna, säger Olof Siverbo som bedömer att ankan var som mest folkkär under 60-, 70- och 80-talen.

Vem är då den bäste Kalle Anka-tecknaren och historieberättaren? För äldre generationer är Carl Barks (1901–2000) det givna svaret. Främste utmanare är Don Rosa (född 1951). Hans serieskapande har från 80-talet lyft den befjädrade kolerikern till nya höjder.

Svenska Kalle Anka & C:o är fortfarande det största och enda seriemagasinet som ges ut en gång i veckan, trots all konkurrens i den digitala eran.

– Så länge tidningar trycks kommer Kalle Anka att leva vidare, säger ankisten Olof Siverbo övertygat.