Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvack! Redan 80 år!?

För "ankister" jorden runt är den 9 juni högtidlig. Den dagen för 80 år sedan gjorde Kalle Anka debut. Ju mer ilsken och otursförföljd, desto mer älskad.

– Det är en respektingivande ålder, säger Olof Siverbo, tidigare ordförande i Nationella ankistförbundet i Sverige (kvack) – Nafs(k) – till TT.

Kalle Anka var bara en bifigur i Walt Disney-filmen "The wise little hen" ("Den kloka hönan") som visades första gången den 9 juni 1934. Men karaktären gjorde ett starkt intryck och karriären tog snabbt fart. Först som seriestripp i amerikanska söndagstidningar, sedan dagliga strippar och slutligen förärad en egen serietidning.

– I Sverige och Skandinavien blev serietidningen väldigt populär, men upplagan har fallit mycket sedan glansdagarna, säger Olof Siverbo som bedömer att ankan var som mest folkkär under 60-, 70- och 80-talen.

Vem är då den bäste Kalle Anka-tecknaren och historieberättaren? För äldre generationer är Carl Barks (1901–2000) det givna svaret. Främste utmanare är Don Rosa (född 1951). Hans serieskapande har från 80-talet lyft den befjädrade kolerikern till nya höjder.

Svenska Kalle Anka & C:o är fortfarande det största och enda seriemagasinet som ges ut en gång i veckan, trots all konkurrens i den digitala eran.

– Så länge tidningar trycks kommer Kalle Anka att leva vidare, säger ankisten Olof Siverbo övertygat.