Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvaliteten på läkarutbildningen i Östersund kan försämras

/

Det pressade bemanningsläget bland läkare på hälsocentralerna riskerar att försämra kvaliteten på den regionaliserade läkarutbildningen i Östersund.

Annons

Det anser tio lektorer som jobbar med utbildningen av de blivande läkarna i Östersund. I ett brev till landstingsdirektören beskriver de sin oro för att situationen inom primärvården i Östersund, där endast varannan allmänläkartjänst är bemannad, kan få "betydande konsekvenser för kvaliteten i läkares grundutbildning vid Umeå universitets regionaliserade läkarutbildning i Östersund".

Den regionaliserade läkarutbildningen spelar en viktig roll för att utveckla sjukvården i länet. Dels byggs en akademisk miljö upp, dels har landstingsledningen förhoppningar om att den ska bidra positivt till arbetet med att rekrytera läkare i framtiden. Till hösten ska läkarstudenterna som går termin elva ut på praktik inom allmänmedicin, vilket innebär ett ökat behov av handledare. Från och med i höst är utbildningen i Östersund fullt utbyggd och det kommer att behövas praktikplatser i primärvården för läkarstudenterna på termin fem, åtta och elva. Totalt handlar det om uppemot 40 studenter som behöver handledning inom allmänmedicin.

I primärvårdens analys bedöms stafettläkarstoppet på hälsocentralerna i Östersunds kommun kunna medföra försämrade möjligheter till handledning om inte bemanningssituationen förbättras.

Den allmänmedicinska delen av läkarutbildningen kommer att öka inom några år, enligt en utredning som lektorerna refererar till i brevet. Detta är också intentionen från Umeå universitet, som även bedömer att det totala antalet studenter som börjar plugga till läkare i Umeå kommer att öka. Det är med andra ord flera faktorer som gör att behovet ökar av specialister i allmänmedicin som kan handleda studenter.

Den regionaliserade läkarutbildningen i Östersund bedrivs enligt avtal med Umeå universitet och enligt de tio lektorerna har satsningen hittills fallit mycket väl ut. "Vi vill uttrycka vår oro för att kvaliteten i utbildningen påverkas negativt av situationen i primärvården och att det på sikt kan medföra svårigheter att följa avtalet med Umeå universitet. Detta kan i sin tur få konsekvenser för landstingets rekrytering av läkare till länet", skriver lektorerna i brevet.

Annons