Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvällsskidåkning – som på dagen fast med bättre ljus

Det är måndag kväll strax efter klockan sex. VM 8:ans hjul har åter börjat snurra och en handfull skidåkare traskar över den öde snö­platån med sikte på gondolerna. Trots det relativt ­milda vädret, åtta minusgrader och ingen vind att tala om, råder här ingen trängsel när det vankas kvällsskidåkning.

Uppifrån liften ser vi enstaka skidåkare komma nerför Gästrappet i stora runda svängar. Det är gott om utrymme i backen trots att Lundsrappet är tillfälligt avstängd i väntan på kommande världscuptävlingar.

Vi bestämmer oss för att ta ett inledande åk innan vi letar folk att prata med. Vänstra delen av nedfarten är fortfarande nypistad med obrutna ränder. Vi låter skidorna bestämma svängarnas radie och släpper på. Sikten är perfekt, ojämnheterna i snön syns långt bättre i lampornas skarpa sken än under dagarnas ofta platta ljus. Halvvägs ner börjar låren säga ifrån, ovana vid belastningen så här tidigt på säsongen. Men jag biter i hop. Full fart hela vägen ner till liften och sen upp igen.

Vid bergstationen håller Anders Boije på att fixa med bindningarna. Han ser samma fördelar som jag med att åka skidor på kvällen:

– Det är gott om utrymme i backen. Nypistat och fint. Då är det kul att åka på.

Vi viker ner höger från transporten mot Gästrappet och rundar Gondolbanans påstigning. Blå lampor visar här vägen till "Jättarnas spår".

Det är de flacka pisterna Årevägen och Långsvängen som med hjälp av kvällens mörker och lampors sken förvandlats till ett sagospår för de yngre skidåkarna.

Den blå ljusslingan leder ner förbi Åre Snow Park, vänder vid Rödkullen och letar sig tillbaka ner till VM 8:ans dalstation igen. Längs vägen får besökaren via ljus och ljud ta del av jättens "Rut i Skut" och de andra jämtländska jättarnas öden. En spännande saga för stora som små.

En bit ner hinner vi ifatt. Årebon Patrik Leje som glider fram tillsammans med dottern Fanny, 8 år.

– Det här är hennes favoritbacke. Vi brukar försöka hinna åka här en kväll i veckan.

– Här är mysigt, säger Fanny.

Hon brukar åka omkring och leta efter lampornas bilder i snön, dansa bland stjärnorna och leka. Mycket roligare än det stela vita skenet i andra backar.

– Det här är perfekt. Om man är flera så kan man turas om att åka här med barnen. Så kan de andra ta ett par åk i Gästrappet, säger Patrik.

Nästan nere vid Lundsrappet hinner ett gäng brädåkare i kapp oss. Adam Hermansson och Mattias Häverstam bor och arbetar i byn. De tycker kvällsåkningen är helt okej.

– Det är skönt att hinna ut en sväng efter jobbet, säger Adam.

– Det är skönt när det är lite folk i backen. Absolut en bra grej att göra istället för att bara sitta hemma, säger Mattias.

Artikeln kommer från Åreidag.