Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvalthrillern som gav oss mersmak

ÖDFF kan mycket väl spela i fotbollens Elitetta nästa år. Visserligen står en mycket svår bortamatch i Kalix i vägen för det, men sättet som Östersunds tjejer vände 0-2 till 2-2 mot Assi, visade på moral.

Annons

Ett lag som vill uppåt i seriesystemet får aldrig vika ner sig. Det hade annars varit lätt hänt efter tidiga 0-2 för Assi, men ÖDFF ville mycket mer.

Psykologin betyder mycket i fotboll. Så var det även i den här kvalthrillern där det som hände inuti spelarnas huvuden avgjorde i både första och andra halvlek.

Första 45: Assi kom ut med styrka, pondus, breddat spel, ägde mittfältet, gjorde två snabba mål och hade kunnat stänga matchen. ÖDFF var i det läget chockade, vilsna, tyngda av stundens allvar och med alldeles för stor respekt för sina motståndare.

Andra 45: ÖDFF kom ut som ett nytt lag. Visade mod, styrka, anföll som nästan ingen gång före paus och körde över Assi spelmässigt.

Det blev 2-2 efter två formidabla mål av hemmacentern Frida Sjöberg och jag tror de flesta av Assis spelare och ledare satte sig i bussen, tacksamma över att inte ha förlorat. ÖDFF var strålande i andra halvlek.

Fotboll är sällan logiskt, men 2-2 i den första av två kvalmatcher får trots allt sägas vara rättvist. Kanske inte den närmsta kretsen kring hemmalaget samtycker, men betänk att det rätt snabbt stod 0-2 i första halvlek med ett möjligt katastrofscenario på lut. Därför var delad pott rätt bra, även för hemmalagets del.

Det här kvalet är dessutom speciellt. Tre går upp och tre slås ut efter lika många dubbelmöten. Men sen kommer knorren: Bästa förloraren ges en frisläng och går upp i alla fall.

Sett utifrån att Kalmar redan krossat Örebro med 8-0 och Kungsbacka slagit Lidköping med 3-0, blir söndagens kryss på Jämtkraft Arena därför ännu bättre.

Det kan rent av räcka med kryss i Kalix, eller till och med förlust, men bäst är förstås att regelrätt slå ut Assi, vilket är svårt men inte omöjligt. De andra hypotetiska resonemangen lämnar vi därhän.

Nu vet ÖDFF vad som väntar. Nu vågar ÖDFF spela ut. Nervknutarna kan läggas bort – motståndarna är inga monster.

Dessutom: Assis målvakt Elin Rutberg visade sig högst mänsklig. Henne kan ÖDFF–spelarna sätta under ännu hårdare press i returen.

På tal om målvakter fick matchotränade Maja Åström en mardrömsöppning när hon missbedömde ett inlägg som gav 0-1.

Men hon spelade upp sig. Räddade strongt ett par gånger, bland annat en tung frispark i matchens sista sekunder vilket gör att drömmen om avancemang i allra högsta grad lever.