Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna döms för att ha fört barn utomlands

En 36-årig kvinna döms för grov egenmäktighet med barn sedan hon fört bort sina barn, trots att barnens pappa hade ensam vårdnad om barnen.

Kvinnan åkte med barnen, en femåring och en tioåring, till ett annat land hösten 2012. Där befann sig hon och barnen tills förra hösten då en domstol i landet tog beslut att barnen skulle tillbaka till Sverige.

Tingsrätten i Östersund dömer kvinnan för grov egenmäktighet med barn. Hon döms att betala skadestånd på 25 000 kronor till vartdera barnet. Till barnens far ska kvinnan betala ett skadestånd på 7 000 kronor.

Straffvärdet för brottet är åtta månader. Tingsrätten dömer dock kvinnan till 200 timmars samhällstjänst, dels för att kvinnan är ostraffad sedan tidigare, dels för att hennes övertygelse var att barnen skulle skyddas från fadern.

När det gäller frågan om faderns lämplighet att vara vårdnadshavare lutar sig tingsrätten på att det finns domstolsbeslut från 2012 om att mannen är bäst som vårdnadshavare.

Tingsrätten skriver i sin dom att "det kan inte godtas att en förlorande part gör sin egen bedömning om risk för att barnet far illa hos den andra föräldern och därefter åberopar ansvarsfrihet för att ha fört bort barnet på grund av sin egen övertygelse."

Domen kan överklagas fram till 25 april.