Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna hade sannolikt svininfluensa

En kvinna i 50-årsåldern från Stockholm misstänks ha varit smittad av svininfluensan. Familjen har fått förebyggande medicin och måste slå larm om de känner symptom.
Men kvinnans provsvar har varit svåranalyserat, enligt SMI.

Kvinnan blev sjuk efter en USA-resa och fick milda symptom, uppger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholm.
– Hon var inte sjuk i mer än cirka tre dagar. Det var som en förkylning med feber och nu mår hon bra, säger han till TT.
Kvinnan har aldrig behövt sjukhusvård. Inte heller familjen har varit på sjukhus eftersom den inte har haft några symptom – och därmed inte kan sprida smitta vidare.
– Om de får någon typ av symptom ska de uppsöka vård. De behöver inte hålla sig i karantän så länge de är friska, säger Örtqvist.
För lite virus
Smittskyddsinstitutet (SMI) har kämpat med att fastställa vilken sorts influensa som kvinnan egentligen hade. På söndagen hade inget slutgiltigt svar kommit. Under långhelgen jobbade personalen i laboratoriet dygnet runt – men problemet har varit att mängden virus har varit för liten för att kunna utredas vidare, enligt Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid SMI:s laboratorium.
– Vi gör försök efter försök. Men än så länge måste vi gulla mer med cellkulturerna, sade Mia Brytting till TT på söndagen.
Eftersom kvinnan antagligen var på väg att tillfriskna när provet togs försökte man på SMI att odla upp en högre koncentration av viruset för att kunna se på arvsmassan.
Odlingen pågick i flera dagar utan framgång. Försöken pågick fortfarande under söndagen:
– Fast just nu känns det som att vi måste låta cellkulturen ha sin tid och hoppas på att viruset tänder till.
Skulle det inte fungera kan det ändå gå att få fram ett svar genom att använda sig av en annan teknik som SMI kan få tillgång till under slutet av nästa vecka.
Risk för Mexikovirus
Det är fortfarande viktigt att hålla strikt koll på den nya influensan, anser Annika Linde, statsepidemiolog vid SMI. Enligt henne är inte problemet den milda influensan som upptäcktes i USA utan den allvarliga varianten i Mexiko.
– Om vi inte håller den på stången finns risken att den utvecklas till allvarlig på andra ställen och sedan sprider sig över världen. Vi är oerhört lättade att vi hittills inte har sett någon allvarlig utveckling utanför Mexiko, säger hon.
Linde förklarar att influensavirus är programmerade till att bli så många som möjligt för att kunna sprida sig effektivt. Får de utvecklas i lugn och ro – som de kanske fick göra i Mexiko – kan det bli en form som kan var bättre anpassad till att föröka sig i människors celler och ge mycket virus.
– Då ger de även elakartad sjukdom och snabb spridning.
TT: Hur stor är risken för att inte influensan blir aggressiv utanför Mexiko?
– Den faran finns fortsatt om man låter det här fortsätta ohejdat. Därför är vi glada att Olle har motats i grind, säger Annika Linde.
På söndagskvällen hade SMI 89 negativa provsvar och analys pågick av sex nya fall.