Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna misstänkt för nytt bedrägeri

En bedrägerimisstänkt kvinna begärdes häktad utifrån en risk att hon begår fler brott. Men rätten anser inte att brotten är tillräckligt allvarliga.

Kvinnan ska ha beställt lustgaspatroner för över 1 200 kronor på faktura i en mans namn. Dessutom ska hon ha försökt ta ett lån i mannens namn, men det beviljades aldrig.

Åklagaren Frida Molander begärde kvinnan häktad vid Östersunds tingsrätt för bedrägeri och försök till bedrägeri.

– Det finns en mycket stark risk att hon fortsätter att begå den här typen av brott, sa hon under häktningsförhandlingen på fredagseftermiddagen.

Kvinnan medger i stort sett omständigheterna, men nekar till brott.

Förfallodatumet på fakturan för lustgaspatronerna har inte passerat än. Kvinnan hade tänkt betala om hon inte hade blivit frihetsberövad, hävdar hon.

– Jag betalar ju fakturor även om jag beställer i någon annans namn, sa hon till rätten.

Låneansökan ser hon och hennes advokat Johan Dromberg som ett så kallat otjänligt försök, som inte hade kunnat förväntas leda till skada.

Enligt Frida Molander misstänks kvinnan för fler, liknande brott där utredningen inte hunnit så långt. Hon utreds även för missbruk av urkund.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern och har missbruksproblem, har dömts för ett flertal bedrägerier tidigare. Senaste domen föll i slutet av augusti och gällde också köp av lustgaspatroner i en annan persons namn.

Rätten anser att hon är på sannolika skäl misstänkt för brotten och att det finns risk att hon begår fler. Men straffvärdet är inte tillräckligt högt för att motivera en häktning, anser domaren Marit Åkerblom.

– Jag tycker att det är väldigt synd, säger Frida Molander till ÖP.