Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnan får parningsförbud – för sina hundar

Kvinnans tre blandrastikar har parats alldeles för ofta och vid för ung ålder. Länsstyrelsen förbjuder henne att para någon av dem igen förrän 1 juli 2015.

En tik får tidigast paras vid andra löpet, under förutsättning att hon då hunnit bli 18 månader. Den kvinna i länet som länsstyrelsen tagit beslut om har brutit mot båda förutsättningarna.

Hon har även brutit mot den bestämmelse som säger att om en tik fått två kullar måste hon därefter få ett uppehåll på 12 månader.

En tik har haft tre kullar mellan 1 maj 2013 och slutet av maj i år. Hon har även haft valpkullar innan dess.

En annan blev parad vid 12 månaders ålder.

Den tredje tiken parades första gången vid 11 månaders ålder och andra gången vid 18 månader. Den senare gången fick hon bara en valp som överlevde.

Eftersom hennes tikar dessutom fått kullar så här ofta som skulle hon ha haft tillstånd för professionell uppfödning. Det måste den ha som föder upp fler än tre valpkullar per år, men det förutsätter att man har fler tikar.

Länsveterinären är inte av uppfattningen att kvinnan drivit en så kallad valpfabrik, utan hon har i stället bara varit slarvig i sin tillsyn.