Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnokroppen är inte bara en privatsak

"Jag vill att färre kvinnor gör abort."

Det säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och utnämner sig därmed till någon slags Gud som vill bestämma över allt och alla. Partiet vill kraftigt sänka gränsen för fri abort, från 18 veckor till 12 veckors graviditet. Man tycker att allt för många utnyttjar rätten till abort för lättvindigt. Aborttalen är väldigt höga enligt Åkesson.

Sverigedemokraterna är det enda riksdagspartiet i Sverige som vill sänka gränsen. Inte ens de värdekonservativa Kristdemokraterna vill det. Att sänka abortgränsen är att inskränka kvinnans beslutanderätt. Det ställer alla svenska riksdagspartier upp på, utom då SD som tycker att lagen är omodern. Punkt slut. Ledande läkare har en annan syn som tur är. Partiets förslag saknar vetenskaplig grund, hävdar man. Och de restriktivare lagar som finns i många andra lagar har visat sig inte ha någon effekt på antalet aborter. Det som händer är istället att fler kvinnor gör osäkra och i värsta fall livsfarliga aborter. Är det detta som SD vill se? Inte konstigt i så fall att så få kvinnor söker sig till partiet.

Men, man bör se upp med abortmotståndarna, för de blir allt fler runt om i Europa.  I Malta är abort olagligt, oavsett anledning. I Portugal, Irland och Polen tvingas kvinnor som vill göra abort, men som inte uppfyller de mycket högt ställda kraven, söka sig till andra europeiska länder.  I Litauen, Schweiz och Spanien föreslås stora restriktioner i möjligheten att få abort.

I två tredjedelar av världens länder är abort olagligt. Det tillsammans med mycket restriktiv lagstiftning på området i andra länder får till konsekvens att 20 miljoner kvinnor varje år gör osäkra aborter. Med risk för sina liv. Bara för att lagstiftarna som ofta är män, tycker att abort är oetiskt eller stridande mot den religion som är förhärskande i landet. Medan kvinnors tragiska död i samband med aborter inte är det. Ologiskt så det förslår.

Kvinnokroppen är inte bara en privatsak. För så länge den är det, tillåts maktens män styra och ställa nästan som man vill. Det är först när kvinnokroppen också blir en politisk fråga som kvinnor kan få mer att säga till om. Kvinnors hälsa i stort som i smått måste få större uppmärksamhet. Men inte av sådana som Jimmie Åkesson. Det är nämligen kvinnors vilja och medicinsk verklighet och inte missriktade manliga politikerkänslor som ska avgöra i abortfrågor.