Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna offras

krisen har slagit till med full kraft även mot en lokalt satsande elitklubb. Och jag är den förste att beklaga.

KFUM Jämtland har valt att dra tillbaka sitt damlag ur ligan för att kunna satsa på herrarna i Ligan fullt ut. Så tolkar i alla fall jag nyheten som slog ned som en bomb i går eftermiddag.

väcker det en del tankar:

Jag tror klubbens ordförande Annelie Bengtsson på hennes ord när hon säger att de vänt på alla stenar för att hitta sådant som hade kunnat sänka kostnaderna. Signalen att ändå välja bort satsningen på damlaget känns inte helt tillfredsställande för en utomstående.

Hade klubben verkligen vänt på alla stenar? Kunde klubben ha trappat ned på satsningen även på herrsidan för att behålla damerna i Ligan?

Kunde man ha sänkt ambitionsnivån totalt sett under en eller ett par säsonger för att skapa balans i ekonomin och sedan börja arbeta uppåt igen?

Svaret lär vi aldrig få.

Men för egen del känns det som att det än en gång är den kvinnliga idrotten som får stryka på foten, det är den kvinnliga idrotten som inte är viktig, som inte är värd att satsas på.

Den signalen tycker jag att KFUM Jämtland basket sänder ut när de offrar sina kvinnor.

än inom idrotten skulle det kunna ske.

Tänk dig följande rubriker i ÖP:

Landstinget drabbas brutalt av den ekonomiska krisen – kvinnorna får lägre lön.

Kommunen ska spara miljoner – kvinnorna blir av med jobben.

det är möjligen hårdraget och tillspetsat, men ingen annanstans i samhället sker det att kvinnor diskrimineras så öppet och direkt – och många tycker det är helt okej.

Klubben gör naturligtvis som den vill med sina egna pengar, men om det ska till offentliga medel för att hjälpa klubben i en förlängning, då blir det mer tveksamt.

KFUM Jämtland basket hade möjligen kunnat göra på andra sätt för att rädda sitt damlag kvar i eliten – men valde den drastiska utvägen för att kunna satsa vidsare på sitt herrlag. På annat sätt kan jag inte se tillvägagångssättet. Kvinnorna offrades.

Bolin beklagar också att man inte har haft tillräcklig återväxt underifrån och man har heller inte lyckats skapa engagemang runt laget – men vad är hönan och vad är ägget?

Om inte ens klubben sätter fokus på sitt eget damlag – varför ska då sponsorerna göra det? Och vilka förebilder ska nya unga baskettjejer få?

Det har känts som att lubben sagt en sak – men gjort en annan.