Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnors företagsamhet ökar snabbast i Jämtland

Den snabbaste ökningen av kvinnligt företagande i Sverige hittar man i länet.

– Att den snabbaste ökningen sker i Jämtland är roligt, säger Ola Toftegaard på Svenskt Näringsliv.

En ny rapport, som publiceras av Svensk Näringsliv, visar att företagsamheten bland länets kvinnor växer dubbelt så snabbt som för befolkningen i stort. Under 2013 ökade antalet företagsamma kvinnor i Jämtland med 120 personer vilket motsvarar en tillväxt på 3,3 procent.

– Sveriges alla län visar samma trend; kvinnors företagsamhet utvecklades snabbare än den totala företagsamheten under året. Att den snabbaste ökningen sker i Jämtland är roligt säger Ola Toftegaard, Svenskt Näringslivs regionchef i Östersund.

I övrigt visar rapporten att Bräcke är den kommun där företagsamheten vuxit snabbast och där antalet företagsamma personer blivit 2,4 procent fler än förra året. Endast Krokoms kommun har haft en minskning under det senaste året. Länets mest företagsamma kommun är Åre och den minst företagsamma Östersund. Från att tidigare ha legat i topp, nationellt sett vad gäller företagandet, har Jämtland halkat ner till en tredje plats bakom Gotland och Stockholms län.

Orosmolnen som nu har dykt upp på den Jämtländska företagshimlen är den unga företagsamheten, som vuxit något långsammare.

– En färsk rapport från Tillväxtverket visar tyvärr att färre ungdomar i Jämtlands län kan tänka sig att bli företagare, jämfört med landet i stort. Det går inte att utesluta att ett svagare företagsklimat i Jämtland jämfört med riket påverkar ungas framtida karriärval, säger Ola Toftegaard.