Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvotera in kvinnor i jaktlagen

Det är ju allmänt känt att mannen är norm i vårt samhälle och visserligen sker det gradvis förändringar men ändå alltför långsamt. Detta gäller på många olika områden och tydliggörs i allt väsentligt vid älgjakten i Jämtland.

Annons

Det tycks vara så att kvinnorna ska vara hemma och ta hand om hem och barn medan männen givetvis ska vara i skogen och jaga älg. Detta gäller samtliga helger under september. Har hört hur flera bekanta kvinnor säger att de inte kan deltaga i verksamheter etc. på helgerna för att de har en man som ”vill vara i skogen”.

Jag förordar härmed att Jämtland går i bräschen och avmaskuliniserar älgjakten. Detta kan göras genom inkvotering av kvinnor i jaktlagen som jagar på statens och de stora skogsbolagens marker.

Jämtland bör bidra med framåtsyftande och påskynda samhällets uppfyllande av jämlikhet och där spelar den nuvarande maskulina jakten en viktig roll.

Genom att avmaskulinisera älgjakten erhålls även synergieffekter då fler män får vara hemma, utföra hemsysslor och ta hand om sina barn på helgerna. Männen inser då att vara hemma med barn inte bara innebär att ligga i soffan och äta krämbulle.

Älgjakten är en viktig del i Jämtlands jaktkultur men den ska inte bevara gamla och förlegade könsmönster.

Orolig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel