Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvoteringsdebatten är snart död

Kvoteringshetsen kippar efter luft: De svenska börsbolagens styrelser är jämställda inom tio år.

Annons

I stiftelsen Allbrights årsrapport Sökes: 220 kvinnor visar det sig att kvotering i börsbolagsstyrelser inte behövs längre. Trots detta hotar regeringen med kvoteringslag för att uppnå jämställdhet.

De svenska börsbolagens styrelser har följt en brant positiv kurva för jämställdhet under året. Under åren 2010-2013 låg procentsatsen stilla med 22 procent kvinnor i styrelserna. Nu har kvinnorepresentationen ökat till rekordhöga 28 procent. Därmed behöver styrelserna bara fyllas på med 220 kvinnor på stolar där det nu sitter män för att nå en 40-procentig representation av kvinnor.

Om utvecklingen följer samma kurva som årets utveckling är styrelserna jämställda om ynka fyra år. I dagsläget är det 220 stolar som behöver fyllas med kvinnor efter att årets dramatiska representationsökning konstaterats. Trots denna positiva utveckling hotar den nuvarande regeringen börsbolagens styrelser: Om man inte når upp till 40 procent av det underrepresenterade könet presenteras en kvoteringslag 2016.

De enda som behövt eld i baken och injicerat mångfaldstänk i stolssitsarna är industribolagen och småbolagen som saboterar för börsens andra styrelser i statistiken. Industribolagen utgör en fjärdedel av börsens bolag och har dessutom flest personer i sina styrelser. Industribolagen sänker avsevärt medelvärdet med sina 27 procent på kvinnor i styrelser.

Om de tillsammans med småbolagen öppnar ögonen så skulle utvecklingen gå ännu snabbare. Men framtiden ser ljus ut: De bolag som startades i år hade alla kvinnor i styrelsen och rymdes inte på skämslistan på bolag som skippat kvinnor.

Förändring sker till det bättre utan att lagar styr. Valet står mellan att sitta still och bli tvingad till kvotering eller att ha en aktiv valberedning och medvetet bolag som kan tänka själva. Trots en markant ökning av kvinnor i styrelser så tycks regeringen vilja att kvoteringslagen ska behövas. Deras politik vill tvinga fram en förändring som redan sker - och det fort.

Att införa en lag som tvingar till förändring i passiva bolag är bara för att kvotering passar in i regeringens feministiska profil. Men kompetenta kvinnor sitter nu i börsnoterade styrelser. Och kvinnor har fler styrelseuppdrag per person än männen, fler kvinnor är styrelseproffs. Det behöver inte finnas tvingande regler för att det ska bli förändring och mer jämlikt.

Kvoteringen är död, men det har inte regeringen hängt med på.