Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kycklingbranschen skakad

Hela kycklingbranschen är skakad av den senaste veckans fynd av glas i Kronfågels djupfrysta varor.
Kronfågel återkallade i går alla djupfrysta produkter efter fyra nya larm.

Annons

Förutom att det råder stor förstämning på Kronfågel är oron stor bland uppfödarna och hos övriga aktörer på kycklingmarknaden.

– Det finns självklart en oro när ett företag som har 50 procent av kycklingmarknaden i Sverige utsätts för sådant här, säger Jimmy Samuelsson, vd för Guldfågeln AB, till TT.

Enligt honom diskuteras saken livligt på årsstämman för Svensk fågel som just nu pågår i Halmstad.

är oroliga för hur glaslarmen ska påverka allmänheten och deras vilja att köpa kyckling.

Jimmy Samuelsson tror inte att den eller de som placerat glasbitar i kycklingprodukter är ute efter att skada hela branschen.

– Det är förmodligen ett sabotage som är riktat mot ett enskilt företag och inte hela branschen, säger han.

Glasfynden i kycklingar från Kronfågel har exempelvis lett till skärpt beredskap hos Scan.

– Vi följer utvecklingen noga, säger informationsdirektör Margareta Thorgren.

sina anställda om vikten av att hålla sig till gällande regler och rutiner för externa besök vid företagets slakteri-och produktionsanläggningar.

Samtidigt som polisen utreder hur glas hamnat i Kronfågels produkter återkallade företaget på fredagen alla sina djupfrysta kycklingprodukter sedan fyra nya larm rapporterats. Kronfågel vill inte ta några risker och äventyra konsumenternas säkerhet. Därmed har Kronfågel sammalagt dragit tillbaka 800–1000 ton kyckling från marknaden.

om de nya glasreklamationerna i torsdags. Kunder som köpt djupfryst kyckling i Tvååker i Halland, Sjöbo, Boden och Skoghall i Värmland hade då kontaktat företagets kundtjänst.

– Glasbitarna fanns dels i kycklingen, dels i förpackningen, säger Kronfågels informationschef Jenny Fridh.

De produkter som drabbats och de som nu dragits in kommer från Kronfågels anläggningar i Valla i Södermanland och i Kristianstad. (TT)