Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kylan i länet håller i sig hela veckan – risk för förfrysningar i Jämtlandsfjällen

Natten till måndag var det rejält kallt på många håll i länet. Kallast det senaste dygnet har det varit i södra Jämtland med 33,3 grader kallt i Ljusnedal i Härjedalens kommun och minus 33,5 grader i Sveg.
– Det kommer fortsätta att vara kallt under hela veckan, säger Ingrid Eronn, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Under måndagen är det till största del klart och soligt väder som dominerar i Jämtlands län, och därför håller sig temperaturerna på runt minus 20 grader på många håll under dagen. Men Ingrid Eronn säger att det ligger ett molntäcke i de nordöstra delarna, som är på väg västerut. Det gör att temperaturerna kommer att stiga något framåt kvällen och natten mot tisdag, även om det fortfarande kommer att vara rejält kallt.

– Molnigheten i länet kommer att öka till på måndag eftermiddag och kväll, vilket gör att natten till tisdag troligtvis inte bli lika kall som natten till måndag. Molnen dämpar temperaturen något, men det kommer nog att hålla sig runt minus 20 grader på sina håll under den kommande natten, säger Ingrid Eronn.

SMHI har dessutom utfärdat en klass 1-varning för frisk vind med stark kyleffekt i Jämtlandsfjällen från natten mot tisdag. Det innebär en medelvind på minst 10 meter per sekund som ger en kyleffekt på 28 minusgrader eller lägre och stor risk för förfrysningar.

Under tisdagen kommer sedan molnen att dröja sig kvar över länet och temperaturerna ser ut att hålla sig runt 15 minusgrader. Under natten till onsdag ser det ut att klarna upp igen och temperaturerna ser enligt Ingrid Eronn ut att återigen sjunka till minus 30 grader.

– Även under dagen på onsdag ser det ut att bli rejält kallt, med temperaturer på mellan 15 och 20 minusgrader. Det klara vädret håller sedan i sig under natten mot torsdag med temperaturer på runt minus 30 grader återigen.

Det klara, kalla, vädret dröjer sig sedan kvar tills på fredag då nya moln kommer in över länet vilket dämpar temperaturerna något. Men räkna med temperaturer på mellan 10 och 15 grader i länet även under fredagen.