Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kylan kvar i norr under måndagen

Minus 41,9 grader uppmättes i Karesuando under söndagskvällen, vilket innebär nytt säsongsrekord. Enligt SMHI kan kylan hålla i sig under måndagen.

– Vi får räkna med nedåt 35–40 minusgrader i samband med klart väder. Det kan det bli i fjälltrakten och norra delarna av inlandet, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

På kalfjällen i södra Lappland, Västerbotten och Härjedalen varnar SMHI fortsatt för kyleffekten.

Bakom köldvågen i norr ligger ett högtryck med klart väder. Ingen vind, inget solsken men snö som isolerar mot markvärme, bidrar också till att temperaturerna har fallit till kring minus 40 grader eller mer.

På grund av kylan ställde Norrtåg in nästan alla avgångar under söndagen på sträckan Luleå–Kiruna. Någon ersättningstrafik med buss sätts heller inte in. Enligt Trafikverket går inga tåg norr om Boden under måndagen, inte heller verkar det bli någon ersättningstrafik.

I större delarna av landet, med undantag för de sydligaste delarna, där det kommer att fortsätta att blåsa, väntas beskedligare vinterväder och minusgrader under måndagen.

– Det är mestadels uppehållsväder, varierande molnighet och chans till solglimtar, säger Linnea Rehn.