Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyligt möte med generaldirektören om Frösö LVM-hem

Det är inte vår sak att ta regionalpolitiska hänsyn. Det beskedet fick Östersunds kommunledning när generaldirektören för Statens institutionsstyrelse sent omsider kom för att förklara nedläggningen av Frösö LVM-hem.

Annons

Sent i onsdags eftermiddag kom generaldirektören Eva Persson Göransson från SIS till Östersunds rådhus för att förklara varför LVM-hemmet på Frösön ska läggas ner.

– Vi ville se vilket underlag myndigheten hade för sitt beslut, och även se vad vi kunde göra tillsammans för att ändra på det. Hon verkade väldigt bestämd och inte alls intresserad av någon sådan process tillsammans med oss. Vi fick mest höra att de hade överkapacitet och att det var ekonomiskt bäst att lägga ner på Frösön, säger Jens Nilsson (S).

– Vi hade uppskattat om SIS i förtroende hade tagit kontakt med oss i förväg, som de flesta privata företag gör i god tid när förändringar är på gång.

Östersunds kommun ska nu omgående skriva ett brev till regeringen för att få klarlagt vilka regionalpolitiska hänsyn en statlig myndighet har att ta.

– Enligt generaldirektör Eva Persson Göransson står det inget om något sådant i SIS uppdrag.

– Vi ska nu höja trycket inför de centrala förhandlingar som hålls den 27 maj. Det är underligt att de inte kan visa upp ens ett skriftligt papper som underlag för hur de har räknat i jämförelse med LVM-hem, säger Jens Nilsson.

– Det handlar om utbud och efterfrågan. Vi har 100 lediga platser och vi måste anpassa oss när beläggningen går ner. Vi har störst utbud i Norra regionen, säger Eva Persson Göransson.

– Det är möjligt att det inte räcker men vi hoppas på det, säger generaldirektör Eva Persson Göransson.

Mer läsning

Annons