Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan bjöd in till mat och mångfald

Mat från Syrien, Sverige och Eritrea stod på menyn när kyrkan bjöd in till mångfaldsfest i församlingshemmet i Sveg på torsdagskvällen.
– Vi vill lyfta in flyktingar i församlingens gemenskap, säger sommarprästen Marianne Witting, initiativtagare.

De många gästerna var inte nödbedda när Marianne Witting bjöd fram att ta för sig av maträtterna. I den internationella buffén återfanns såväl klassisk svensk köttfärspaj som Njera, en slags pannkakor från Eritrea och syriska lök- och köttfärspajer.

Mahmoud Alkwas från hamnstaden Tartus i Syrien låg bakom de syriska rätterna.

– Jag hade restaurang i Syrien. Jag jobbade också som ingenjör, berättar innan han hastar vidare in i köket för att hämta mer mat.

Det är Marianne Witting, sommarpräst i Svegsbygdens församling, som tog initiativet till mångfaldsfesten. Även Ytterhogdal, Överhogdal och Ängersjö församling hjälper till.

– Jag har ju sett alla människor från andra länder här i Sveg under sommaren, och att det varit väldigt lite kommunikation med ortsbor. Jag kände att jag ville göra något och tog kontakt med skolan för att bjuda in flyktingar. Gästfrihet är en kristen dygd, säger Marianne som gör sin sista vecka i Sveg.

Under kvällen berättade Eyad Shakra, affärsekonom från Damaskus i Syrien, om hur han ser på situationen i sitt hemland. Han flydde kriget där för snart ett år sedan.

– Många krigar i Islams namn. Men det är inte tillåtet att döda eller göra skada enligt Islam. Vi förstår inte hur de människorna tänker, sa Eyad, själv muslim, och fortsatte:

– Var inte rädda för oss. Vi har flytt från krig, vi är fredliga människor. Nu vill vi skapa en framtid här tillsammans med er. Och vill tacka alla som hjälpt oss.

Flera av gästerna tillhörde Svegs körsällskap som bjöd på smakprov från sin repertoar. Höjde temperaturen i lokalen gjorde också den eritreanska kycklinggrytan som var något starkare kryddad än vad många av de svenska ortsborna uppenbarligen var vana vid.