Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkoherde får behålla chefslön

Peter Forsberg, som nu har fått lämna sin tjänst som kyrkoherde inom Frösö församling på grund av samarbetsproblem, kommer att få behålla sin chefslön om han väljer att jobba kvar inom församlingen. Det gör att församlingen nu inte har råd att satsa på ungdomsverksamheten.

– Det är olyckligt för oss eftersom det rör sig om så stora pengar, säger ordförande för kyrkorådet, Lena- Karin Lundgren.

– Det är pengar som vi skulle kunna använda till andra tjänster inom församlingen. Tjänster som vi nu inte kan tillsätta.

Lundgren säger att Peter Forsberg har blivit erbjuden två miljoner kronor om han lämnar församlingen, men Forsbergs motbud har varit tre miljoner.

– Då har vi erbjudit honom att vara kvar hos oss och jobba som komminister istället, samtidigt som han får behålla sin chefslön på 63 000 kronor i månaden.

• Vad tjänar en vanlig komminister?

– Hos oss har de en lön på 37 000 i månaden.

• Så Forsberg kommer ha 26 000 kronor mer i månaden än sina arbetskamrater som har samma jobb?

– Det stämmer.

• Vill Peter Forsberg jobba kvar inom församlingen fram till sin pensionering kommer han alltså att kosta er drygt fem miljoner kronor extra?

– Det stämmer också, men vi har ett muntligt avtal med Forsberg om att han ska söka andra tjänster runt landet.

• Vad innebär det här för Frösö församling?

– Vi hade tänkt att anställa en diakonissa, som skulle ta hand om församlingens ungdomsverksamhet. Nu har vi inte råd till det så länge Peter Forsberg är kvar hos oss med sin höga lön.

Lena-Karin Lundgren säger också att Peter Forsberg bara följer gällande avtal.

När ÖP frågar Peter Forsberg som nu är 48 år, vad han har för framtidsutsikter, säger han att några planer att flytta från församlingen har han inte i nuläget.

– Jag är på gång att flytta från prästgården till en lägenhet på Frösön, men som det ser ut nu blir jag kvar inom församlingen.

Peter Forsberg fick lämna sin tjänst på grund av samarbetssvårigheter.

– Han hade en spretig ledarstil, säger kyrkorådets ordförande, Lena-Karin Lundgren. Det gjorde att förtroendet för honom successivt försvann och att till slut fick lämna sin kyrkoherdetjänst.

Forsberg tidigare tjänst som kyrkoherde är nu utlyst och kommer att tillsättas under hösten.