Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkorådet startade klockringning vid SD besök

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder fortsätter sin valturné och i går fanns han på torget i Sveg. Då valde kyrkorådet att dra i gång klockorna i kyrktornet.

– Jag har inget till övers för Sverigedemokraterna, men det här var dåligt gjort, sa en av de fåtal personer som fanns runt torget.

– Är det kyrkan som står bakom påhittet är det dags att gå ur Svenska kyrkan, sa en annan.

Det fanns nästan lika många poliser som åhörare på torget när Björn Söder startade sitt tal. Ett 20-tal poliser var på plats för att hålla ordning och reda. Förutom något enstaka burop från några glassätande ungdomar vid kiosken blev det en mycket lugn tillställning. Det som många retade upp sig på var att kyrkklockorna oavbrutet ringde.

SD:s partiledare, Jimmie Åkesson, råkade ut för samma sak i Falun tidigare. Kyrkan var oskyldig, då det visade sig att några obehöriga hade brutit sig in och startat ringningen.

– Det var säkert en protest, men inte från kyrkan, sa kyrkoherden Thorhallur Heimisson till TT.

Men i Sveg var det kyrkorådet som tillsammans med vikarierande kyrkoherden som tagit beslutet. Socialdemokraten Jonny Springe, Sveg, är ordförande i kyrkorådet.

Jonny Springe och hans partikamrater fanns tillsammans med andra partier under söndagen vid den stora träbjörnen i Sveg där de manifesterade för mångfald och alla människors lika värde. Ett par hundra meter från torget och Björn Söder.

* Hur tänkte ni med kyrkklockorna? Flera personer har reagerat och anser att kyrkan protesterar mot den yttrandefrihet vi har?

– Vi vill visa att kyrkan ställer sig som oss bakom mångfald och alla människors lika värde. Klockorna ringde för vår manifestation, sa Jonny Springe.

* Kyrkklockorna ringde nästan en timme, och nära på under hela Söders tal?

– Det kan stämma, men vi startade klockorna före han satte i gång.

Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, Socialdemokraterna, Vox Humana och Vänsterpartiet fanns under gårdagen på plats vid träbjörnen i den gemensamma kampanjen för mångfald och kärlek.

Läs mer: "Det var fel att ringa i kyrkklockorna"