Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Labb ska föda nya former för samtal om kritik

Den kvalificerade kritiken i medierna befinner sig i kris. Var ska samtalet om konstarterna föras i framtiden? I höst ska Kritiklabbet försöka utveckla nya former för det kritiska samtalet.

En snigel ser ut att bli logga och kvalitetsstämpel. Kritiklabbet ska stå för det som initiativtagaren Magnus William Olsson kallar för "den grundade kritiken".

– Det tar en vecka att läsa en bok så som den förtjänar att bli läst, eller att ta sig an ett konstnärskap. Själva det arbetet måste göras. Om det sedan resulterar i en artikel, i ljud eller multimedia, det återstår att se, säger han.

Den ekonomiskt trängda dagspressen klarar inte längre av att i samma omfattning som tidigare härbärgera kritiken. Samtidigt är konsten, litteraturen, teatern och musiken symbiotiskt beroende av att den finns.

Magnus William Olsson, poet och kritiker, har tidigare lobbat för ett slags offentligt finansierad public service-kritik med biblioteken som plattform.

Idén finns kvar, men även de kommersiella krafterna måste finansiera nya hem för kritiken, menar han. Tanken med Kritiklabbet är inte att starta den nya stora kritikersajten med stort "k" utan att just vara ett laboratorium där nya former ska kunna provas. En öppen sajt ska dock finnas där alla intresserade kan följa det som görs.

Satsningen finansieras av Bonnier Books som täcker lokalkostnad och arvode till de två oberoende redaktörerna, Axel Andersson och Daniela Floman.

– Vi har tänkt att vi ska syssla med dagskritik, även om det kan vara fullt relevant att vidga kritikbegreppet och även titta på äldre verk, säger Daniela Floman.

Labbet ska försöka formulera en kritik som fungerar i en samtid där allt färre tar sig tid att läsa dagstidningarnas recensioner.

– Vi hoppas att det ska födas nya sajter ur labbet, men också att dagstidningar och andra ska få impulser att omskapa kritiken. Ett labb är precis vad det är, säger Magnus William Olsson.

Läs Gunilla Kindstrands krönika: Kritiken är döende – leve kritiken