Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ladängen har lyft skidintresset

Intresset för skidåkning på Frösön har ökat markant sedan Ladängens lift och nedfarter byggdes för två år sedan. Intäkterna från sålda liftkort har fördubblats, tre av fyra skidåk görs i Ladängen och skidskolorna slåss om de bästa träningstiderna i backen.

Nu genomförs en ny utredning med förslag på hur skidåkningen på Frösön kan utvecklas.

Det var festligt värre 7 januari 2012 då Ladängen invigdes. Kommunen bjöd på gratis skidåkning, ÖFS hade stakat ut en slalombana, en ny skidpark hade anlagts och Tuppbandet släppte loss för att ge barnen en egen afterski. Enligt ÖP fanns "flera tusen skidhungriga åkare" på plats. Högst upp på toppen höll Kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson tal:

– Det har varit en lång väntan, minst tio år. Men med Ladängens två nedfarter, med Gustavsbergsbacken, skidleken och alla längdspår så kan nu Frösön bjuda på en komplett skidanläggning, sa hon.

Sedan dess har intresset för stadsnära utförsåkning ökat stadigt. Förra året blev något av en rekordsäsong. Intäkterna från liftkortsförsäljningen summerades ihop till 1,2 miljoner. Mer än det dubbla jämfört med säsongen 2010/2011, alltså året innan liften i Ladängen byggdes, då det såldes liftkort för 550 000 kronor.

Faktorer som ovanligt fint vinterväder och att de magnetiska liftkort som infördes förra säsongen gör det svårare att "tjuvåka" kan delvis förklara den stora ökningen. Men det mesta tyder på att många barnfamiljer väljer skidåkningen i Ladängen framför att fara till fjälls. Framförallt väljer de Ladängen hellre än Gustavsbergsbacken. Totalt gjordes det under förra vintern 170 000 skidåk på Frösön. 74 procent av dem gjordes i Ladängen.

– Det är ett fantastiskt intresse sedan Ladängen byggdes. Helt klart är Ladängen mer populär. Målet är att öppna liftarna innan jullovet, säger platschef Martin Gruvelgård.

Samtidigt som skidintresset har skjutit i höjden har det varit mycket snack kring skidåkningen på Frösön. Många har besviket snackat i liftkön om att liftarna på berget inte byggdes ihop, att det bara blev en knapplift i nya backen och att doseringen nere vid Ladängens dalstation kanske inte blev helt optimal.

Sedan början av året pågår en utredning som tittar närmare på hur skidbackarna kan byggas samman på ett bra sätt och hur serviceenheter som parkering, värmestuga och ett barnområde på toppen av berget skulle kunna anläggas. Liselotte Johansson på Kultur- och fritidsnämndens kansli sammanställer arbetet som ska presenteras för nämnden 28 januari:

– Vi vill att besökarna styrs till toppen. En större värmestuga med toaletter, liftkortsförsäljning och skiduthyrning borde ligga där. Värmestugan som finns i Ladängen i dag är ganska liten.

Utredningen har tagit fram ett antal olika förslag på hur backarna kan sammanlänkas där det enklaste alternativet innehåller transportleder mellan backarna via olika brolösningar.

– Då handlar det om att som skidåkare staka sig mellan backarna, förklarar Liselotte Johansson.

Det mest påkostade alternativet innefattar en sittlift och en ny nedfart på Gustavsbergssidan. Men då måste nuvarande detaljplan först ändras.

– Det handlar mycket om balans mellan naturhänsyn och utvecklingen av skidåkningen. Vi föreslår, sedan är det politikerna som måste värdera förslagen och diskutera vad de vill med berget.

Tittar ni något på hur skidåkningen ner mot Lövsta badet skulle kunna se ut?

– Det ingår inte i det här uppdraget. Men det finns stor utvecklingspotential för Östberget, det kanske blir nästa steg, säger Liselotte Johansson.