Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laddar elbilen i Birsta

Nu finns det gratis drivmedel i Birsta. Fast det är bara innehavare av elbilar som kan utnyttja förmånen.

Förskolebarn från Bosvedjan, kommunalrådet Lars Persson och Sundsvallsambassadören Kevin Walker invigde den första snabbladdningsstationen för elbilar på tisdagen.

Nu ska det bli 42 stationer till för snabbladdning i Sundsvall, Timrå och Ånge.

Snabbladdare innebär att bilen tankas på 20 minuter. Den som laddar vid ett vanligt motorvärmaruttag får räkna med drygt åtta timmar.

– Nu kan elbilen laddas medan man går in och handlar, säger Lars Persson till Sundsvalls Tidning.

Kommunen har i dag en handfull elbilar, men kommunalrådet tror att det kommer att bli fler.

– Det kan också bli gas.

Västernorrland och Jämtland har tillsammans fått delfinansiering på sju miljoner kronor från Energimyndigheten. Allt är en del av Green Highwayprojektet som syftar till en grön väg mellan Sundsvall och Trondheim.

Längs sträckan i Sverige finns nu ett 30-tal laddstationer enligt europeisk standard, och 90 totalt. När satsningen är klar, som kommer att kosta 24 miljoner kronor, har antalet stationer fyrdubblats i Västernorrland och Jämtland.

Då kan den bli både Sverige- och Europaledande inom infrastruktur för elbilar och bidra till att regeringens mål för Sverige, 150 000 elbilar år 2020, blir verklighet.

– Sundsvall laddar nu för framtiden. Vi åker mycket bil och det kommer vi fortsätta att göra. Bilen är bra men de fossila bränslena är inte bra. Det behövs smartare lösningar, sa Lars Persson vid invigningen.

Han framhöll att det viktiga nu är att privatpersoner kan satsa på elbilar när tankställen finns strategiskt placerade.

– Det blir lättare för den som vill köra elbil. Vi ska vara en framtidskommun på det här området.

En förskoleklass från Bosvedjan fick en helspännande dag.

Två killar fick hjälpa Lars Persson att fixa invigningen, efter ett tag gick det med gemensamma krafter.

Att Kevin Walker var i närheten skapade ett sus i gruppen. När han sedan satte sig på huk och pratade med dem blev det nästan för mycket.

Sedan fick de köra Ferraris röda fina elbilar. Linn Höglund for runt i full fart och log med hela ansiktet, ett leende som satt kvar länge. Fast hon var inte riktigt belåten.

– Det var lite svårt för jag har inte kört bil förut.