Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låg andel kvinnoföretagare

Jämfört med övriga 26 EU-länder har Sverige en låg andel kvinnor bland företagarna. I Jämtlands län är andelen ännu lägre.

Det här framgår av en rapport från Företagarna i landet.

Under 2008 var 28,5 procent av Sveriges företagare kvinnor enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

I Jämtlands län låg två kommuner något bättre till än riksgenomsnittet. Östersunds kommun hade 30,3 procent kvinnor bland företagarna, Åre 29,1 procent.

Sedan följde Härjedalen med 28,1, Bräcke 26,8, Strömsund och Ragunda med 26,5 vardera, Berg 26,3 och Krokom som ifjol hade en andel på 25,7 procent kvinnor bland kommunens företagare.

Men när Företagarna rankar Sveriges 290 kommuner uifrån ett ”jämställt företagarindex” för 2008 så placerar sig länets åtta kommuner betydligt bättre.

Efter Älvsbyn i Norrbotten och Värmdö i Stockholms län så kommer Åre på plats 3. Ragunda placerar sig på plats 29, Strömsund 36, Härjedalen 42, Berg 49, Östersund 110, Krokom 118, och Bräcke på plats 159 har ändå 131 kommuner efter sig.

I ”jämställt företagarindex” är det förutom kvinnoandelen bland företagarna ytterligare tre saker som mätts.

• Det är hur stor del av kvinnorna i arbetsför ålder som är företagare. Där är Åre på plats 5 i landet med 7,1 procent.

• Det är hur stor del av kvinnoföretagarna som driver företag i de mandsominerade bygg- och industribranscherna. Där är Ragunda kommun länsbäst med 11,8 procent, men långt från tiobästalistan i landet.

• Det är andelen företagarkvinnor som är yngre än 55 år. Åre kommun med 70,7 procent hamnade strax utanför listan med de tio bästa.

När regionchefen för Företagarna i Jämtlands län, Åsa Bergström-Schahine, och Östersunds oppostionsråd Carina Zetterström (C) presenterade rapporten vid en pressekonferens i Östersund igår så hade de med sig fem kvinnoföretagare från länet.

De var ense om att det går att öka både antalet företagare, och kvinnoandelen av företagarna, bland annat genom ökad satsning på ungdomsföretag i skolan, förenklade regler, löntagarliknande trygghet för företagare, och att de själva och andra erfarna stöttar nya företagare.